Nece Mladic na Mladica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haaški optuženik Ratko Mladic je na polusatnom saslušanju pred sucem u Beogradu rekao da ne prihvaca krivnju i odbio je primiti optužnicu Haaškog tribunala koji ne priznaje. "Vi ste birali Miloševica, nisam ja, tko vam je kriv", rekao je Mladic prilikom saslušanja, kako je "procurilo" u beogradske medije.

Prema izjavi Bruna Vekarica, zamjenika tužitelja za ratne zlocine, Mladic je rekao da ga optužnica uopce ne zanima. Vekaric kaže da je optuženik da je bio u mnogo boljem psihofizickom stanju u odnosu na prekjucer. - Pitao je za svoju mirovinu i tražio da mu se vrati, a tražio je televizor i knjige", veli Vekaric navodeci da je rijec o knjigama ruskih pisaca Nikolaja Gogolja i Lava Tolstoja.

Mladic ce ostati u pritvoru Okružnog suda do izrucenja Haaškom tribunalu što bi trebalo biti najkasnije za sedam dana kada istjece rok za žalbu. Iz predostrožnosti su nakon uhicenja i odvodenja na saslušanje poduzete posebne mjere da ga se sprijeci u eventualnom pokušaju samoubojstva pa sa sobom nije smio nositi naocale, a lijekove uzima pod kontrolom. Kada je primijetio ove mjere Mladic je, navodno, rekao: "Što je, plašite se da cu se ubiti, nece Mladic na Mladica".

Povremeno je bio drzak, pa je tako sam birao stolac na kom ce sjediti tijekom saslušanja i nosio je kacket, kaže izvor "Blica".

Obitelj ce zahtijevati i da Mladica pregleda nezavisna lijecnicka komisija u kojoj su predložili da budu i dva lijecnika iz Rusije. Haški optuženik je jucer zatražio da ga pregleda osobno srbijanski ministar zdravstva Zoran Stankovic, a istražni sudac je odobrio taj zahtjev.

Beogradski "Press" pak piše da su vijest o hapšenju prvi objavili Hrvati. "Vjerojatno je da su hrvatske tajne službe prisluškivale telefon srbijanskog tužitelja za ratne zlocine Vladimira Vukcevica koji je boravio u to vrijeme na Brijunima", zakljucuje list. (Bojana OPRIJAN ILIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter