Nece Istrani u tunolovce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnja sezona tunolova najkraca je u povijesti hrvatskog ribarstva, a i ulovom ce vjerojatno biti najsiromašnija. Trajat ce samo mjesec dana, od 15. svibnja do 15. lipnja, jednako u Jadranskom i citavom Sredozemnom moru. Kroz to kratko vrijeme ribari koji love mrežom plivaricom tunolovkom smiju uloviti samo 384,28 tona. Ostatak do 393,50 tona, koliko je Hrvatskoj dodijeljeno za 2010. godinu, namijenjen je za izlov udicarskim alatima, tunjom, panulom i plutajucim parangalom.

Pravo za lov tune ove su godine dobila 33 broda, od 39 koliko ih je na listi s ulovnim kvotama što se krecu u rasponu od 4,45 do 15,62 tone. Ako neki od brodova s liste odustane od ribolova, na njegovo mjesto ulaze oni s «liste cekanja». Pravo ribolova dobili su brodovi upisani u registar ICCAT-a, tj. Medunarodne organizacije za zaštitu atlantske tune, a koji je raden po strogim kriterijima, od kojih je jedan i ulov u prethodne tri godine. Tko je u tom razdoblju bio bez ulova, nije se našao u registru.

Na listi nema nijednog broda iz sjevernojadranskih županija, što se može smatrati ocekivanim, buduci da se tunolovom najviše bave ribari sa srednjeg i, manje, južnog Jadrana.

Zasad nema informacija o ovogodišnjem ulovu. Rijetko ce se dogoditi da ce neka od ulovljenih tuna dospjeti u maloprodaju na ribarnice. Ulovljena riba živa se otprema u kaveze gdje se nastavlja njihov tov. Tune, medutim, stvaraju probleme ribarima koji love plavu ribu. Tuna je proždrljiva i jede velike kolicine male plave ribe, posebno srdele i incuna. Kad se nocu skupljaju pod svjetlom ribarskih brodova za tune pocinje gozba. Ulete medu ribu, obicno je rastjeraju, a cesto ulete i u mrežu te ju pokidaju.

Još veci problem imali su ribari rijeckog broda "Ugor". Njima je, zbog tuna, prekjucer ujutro u luci Malog Lošinja na brod došla inspekcija. Moglo bi im se dogoditi i da kaznu plate. Medu malom plavom ribom digli su na palubu broda i dvije, vec uginule, tune. Ugušile su se u velikoj kolicini ribe, možda se prethodno i u mrežu zaplele, objašnjavaju ribari. Sve je to nevažno, papirnato gledano oni su u prekršaju, oni tune ne smiju loviti.

- Nijedan ribar ne želi tunu u mreži, ili blizu broda, objašnjava Vinko Uhac, dugogodišnji zapovjednik na "Ugorovim" brodovima, sada clan uprave.


Podijeli: Facebook Twiter