Neće biti zatvorenih ordinacija zbog akcije Hipokrat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog Uskokove antikorupcijeske akcije "Hipokrat" neće biti zatvorenih ordinacija opće medicine jer će uskočiti drugi liječnici iz mreže HZZO-a, izjavio je večeras ministar zdravlja Rajko Ostojić te čestitao USKOK-u i državnom odvjetništvu na pokretanju te akcije.

 "Osnovao sam krizni stožer, svi ravnatelji županijskih i kliničkih bolnica podigli su pripravnost i mreža HZZO-a bit će popunjena iz velike većine čestitih liječnika koji pošteno rade svoj posao", izjavio je ministar Ostojić u dnevnicima HTV-a i RTL-a.

Ponovio je kako je antikorupcijskom akcijom "Hipokrat", zbog sumnje u primanje mita, bilo obuhvaćeno oko 350 liječnika opće medicine, te istaknuo da u 49 slučajeva postoji osnovana sumnja za kaznenu prijavu. Liječnicima kojima se dokaže da su primali mito za propisivanje određenih lijekova Hrvatska liječnička komora oduzet će licenciju, rekao je Ostojić, istaknuvši da je procedura jasno definirana.

Na suzbijanju korupcije u zdravstvu, podsjetio je, njegovo je ministarstvo dosad poduzelo cijeli niz koraka poput ukidanja privatnog monopola i odljeva javnog novca u privatne svrhe, zaustavljeni su natječaji za kupnju starih aparata. Objavom listi čekanja na internetu, čekanja na pojedine operacije poput ugradnje umjetnog kuka prosječno su skraćena i do 150 dana, rekao je navodeći poteze usmjerene na suzbijanje korupcije u zdrvastvu.

Zaustavljeno je i pogodovanje u nabavi materijala, rekao je te podsjetio kako su neke bolnice, prije njegova mandata, nabavljale ugradbeni materijal i po dva do tri puta višoj cijeni od drugih. "Neke uprave bolnica ponašale su se poput pijanih milijardera, a bile su zaštićene poput ličkih medvjeda", ustvrdio je Ostojić i naglasio da takve prakse, otkad je on na čelu ministarstva, više nema.

Boljoj kontroli eventualnog koruptivnog ponašanja liječnika obiteljske medicine pridonijet će kompjutorizacija koja će cijeli sustav obuhvatiti 15. prosinca ove godine. Svaki od oko 12 tisuća liječnika u Hrvatskoj ima svoju šifru, a nakon potpune kompjutorizacije moći će se jasno vidjeti postoji li sumnja da se preferira određena farmaceutska tvrtka, rekao je ministar.

Pohvalivši USKOK za pokrenutu antikorupcijsku akciju, istaknuo je da su u još samo dvije zemlje EU provedene slične operacije, i to u Italiji i Njemačkoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter