Nece biti otkaza u državnoj upravi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od stupova Vladinog reformskog programa je i sredivanje stanja u državnoj upravi, po kojem je broj zaposlenih trebalo smanjiti za pet posto, ali cini se da od tih najava nece biti ništa.

Prema programu gospodarskog oporavka, Vlada je najkasnije do prošlog utorka trebala usvojiti plan smanjenja zaposlenih u državnoj upravi za pet posto, kao i plan zbrinjavanja ljudi koji ce postati višak. Medutim, ni plana smanjenja zaposlenih u javnoj upravi ni plana zbrinjavanja viška nema.

Na pitanje zašto nema plana smanjenja zaposlenih u državnoj upravi kao i zbrinjavanja viška zaposlenih, iz Ministarstva uprave nam jucer nisu odgovorili, a naši sugovornici iz Vlade isticu da je iluzorno ocekivati da ce Vlada godinu dana do izbora napraviti plan u kojem ce vrlo jasno reci da ce, eto, u sljedecih godinu dana, kad se ocekuje povecanje nezaposlenih za još tridesetak tisuca, i država otpustiti dodatnih tri tisuce ljudi.

Siniša Kuhar iz Sindikata državnih službenika i namještenika kaže da je suludo da Vlada prvo radi plan smanjenja zaposlenih, pa ce onda u sljedecoj godini izraditi njihov registar kako bi vidjela s kakvim kadrom raspolaže. To dovoljno govori koliko je Vlada bila ozbiljna u planovima o otpuštanju pet posto zaposlenih iz državne uprave.

Uz to, Vlada je premašila i sve rokove za izradu zakona o sustavu državne uprave i zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, a na osnovu njih bi se tek trebalo vidjeti koliko i kakvi joj kadrovi trebaju na pojedinim poslovima.


Podijeli: Facebook Twiter