Nece biti kazne zbog pomaganja susjedu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je odustala od dijela Zakona o sprjecavanju i zabrani neregistrirane djelatnosti koji je prije nekoliko tjedana izazvao burne reakcije. Ministarstvo gospodarstva je izvijestilo da ce se u drugom saborskom citanju tog zakona odustati od najkontroverznije odredbe koja je susjedsku pomoc stavljala izvan zakona ukoliko se pruža susjedu udaljenom više od 500 metara od mjesta stanovanja pomagaca.

- Po novom zakonskom prijedlogu, radom u fušu ne smatra se ono što je hrvatska tradicija, poput obiteljske ili susjedske pomoci kod popravaka u kuci, branja grožda, pomaganja u selidbi i slicno, kazala je novinarima državna tajnica za poduzetništvo Tihana Kraljic.

U zakon je ušao precizan opis djelatnosti koje se nece smatrati kažnjivima, a one ukljucuju rad za vlastite potrebe, obiteljsku pomoc, prijateljsku i susjedsku pomoc ako se rad obavlja bez placanja i druge materijalne koristi, ako se rad ne obavlja redovito te kao odgovor na objavljeni oglas, obavljanje nužnog rada za sprjecavanje nesrece ili otklanjanje posljedica prirodnih ili drugih nesreca, kao i volontiranje. Kraljic je kazala da je sad na inspektorima da na terenu razluce što je, a što nije susjedska pomoc. "Možda i požalimo jer smo izbacili tih 500 metara", kazala je Kraljic.

Ovo je u zadnje vrijeme treci zakon od kojeg Vlada djelomicno ili u cijelosti odustaje. Prije nekoliko tjedana premijerka Kosor osobno je u Aržanu najavila da ce donijeti odluku da nitko ne može imati više od 49 posto dionica Ine. No, samo cetiri dana kasnije je rekla da ce pricekati završetak istrage što je DORH provodi o kupovini dionica spomenutog poduzeca. Vec sada je, medutim, jasno da nece biti ništa od izmjena Zakona o Ini, jer bi takvo što izazvalo kritike Bruxellesa. Predsjednica Vlade stopirala je i najavljene promjene Zakona o vodama nakon što su protiv njih ustali i SDP, i ekolozi, i Crkva.

Službeno još nije objavljeno da se ad acta stavlja premijerkino obecanje o uvodenju poreza na vikendice, luksuzne aute i jahte, sukladno njihovoj vrijednosti, ali jasno je da to više nije u Vladinim planovima. (D. CIGLENECKI, J. KLARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter