Neće biti dalmatinskog ulja u istarskim bocama

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje zaštićeno je, zajedno s Krčkim maslinovim uljem, oznakom izvornosti na nacionalnoj razini. Odluku o takvoj prijelaznoj nacionalnoj zaštiti donijelo je Ministarstvo poljoprivrede na zahtjev samih maslinara. Klaster istarskih maslinara sredinom lipnja 2013. podnio je zahtjev za zaštitu "Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja", dok je udruga krčkih maslinara "Drobnica" to učinila početkom 2014. godine.

Maslinari i stručnjaci iz Istre pozdravljaju odluku ministarstva, te očekuju kako će se istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje uskoro zaštiti i na razini cijele Europske unije.

"Porođajne muke da se dođe do odluke ministarstva dugo su trajale, ali sada konačno možemo zaštiti maslinare koji proizvode takvo ulje. Ono se ne proizvodi u velikim količinama, njegova proizvodnja je skupa i to je važan razlog zbog kojeg nam oznaka izvornosti treba i na nacionalnoj i na europskoj razini. Napokon, slična ulja u Italiji i drugim maslinarskim zemljama odavno uživaju takvu zaštitu", ističe Bruno Legović, voditelj Klastera istarskih maslinara, koji obuhvaća 35 proizvođača.

Važna vijest

"To je vrlo važna vijest za istarsko maslinastvo, jer to daje dodanu vrijednost istarskom ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Godinama se radilo da se to ulje prepozna i mogli bi reći kako je to 'točka na i' u njegovom prepoznavanju", kaže Katja Gašparini, rukovoditeljica Uljarstva i maslinarstva u porečkoj "Agrolaguni".

Nagrađivani maslinar Sandi Chiavalon kaže kako je ta odluka vrlo važna svima koji se bave maslinastvom.

"Na boci će stajati da je izvorni istarski proizvod, što nama, kao certificiranim ekološkim proizvođačima, pruža još jednu zaštitu i potrošačima nudi jamstvo da kupuju kvalitetno ulje", napominje Chiavalon. On vjeruje kako će procedura certifikacije biti stroga, te kako će priče da se u boce istarskog maslinova ulja puni ono iz Dalmacije postati prošlost.

"Ta je odluka najvažnija za potrošača. Na tržištu ima svakakvih ulja i ona s oznakom izvornosti jamče određenu kvalitetu, a imaju i bolju cijenu," dodaje Darko Kadum, jedan od članova Klastera istarskih maslinara i voditelj Centra za maslinarstvo u Agenciji za ruralni razvoj Istre. On smatra da oznaka izvornosti ne može značajnije utjecati na izvoz maslinova ulja, ali može nagnati turiste da ga kupe. "Mi nemamo dovoljno ulja za tržište EU-a. Naš izvoz je turizam i oznaka izvornosti koristit će nam u plasmanu kod gostiju," objašnjava Darko Kadum.

"Nemamo dovoljno veliku proizvodnju za plasman na veliko tržište. Osim toga, mi trošimo 1,5 litru maslinova ulja po stanovniku, dok Italija troši 22 litre, a Grčka 27 litara. Ako dignemo potrošnju kroz edukaciju kupaca za samo pola litre nećemo više imati domaćeg ulja", naglašava Darko Kadum.

"Važno je da turisti imaju mogućnost kupiti ulje s oznakom izvornosti, jer će možda takvo ulje iz Istre potražiti i kad se vrate kućama, u svojoj zemlji, Nadam se će EU što prije donijeti svoju odluku", dodaje maslinar Sandi Chiavalon.

U ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da su nakon provedene evaluacije zahtjeva i specifikacije proizvoda od strane stručnog povjerenstva, kao i pojedinih izmjena i dopuna u dokumentaciji, zahtjevi usvojeni u ožujku ove godine. Obavijest o tome objavljena je u Narodnim novinama. Nakon završetka procedure, ministarstvo je 27. travnja donijelo rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva "Krčko maslinovo ulje" i "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo  ulje" - zaštićena oznaka izvornosti.

Zaštićeni proizvodi

Slijedeći korak je registracija oznake u Europskoj uniji. Naime, prijelazna nacionalna zaštita označava vremensko razdoblje koje traje od datuma podnošenja zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini cijele EU. Donošenjem odluke Europske komisije prestaje važiti prijelazna nacionalna zaštita, dok naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu EU, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Od istarskih i krčkih maslinara sada se očekuje da primijene novu proceduru u zaštiti svojih proizvoda. Potreba je da pokrenu postupak potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda kojeg provodi kontrolno tijelo ovlašteno od strane Ministarstva poljoprivrede.

"Za sada oznaka vrijedi na našem tržištu, a sada Klaster ima obvezu da provede cijelu proceduru. Svaki maslinar treba popuniti obrasce i dokumentaciju, kako bi dokazali da imamo ulje po određenoj specifikaciji", pojašnjava Katja Gašparini.

"Na nama u Klasteru istarskih maslinara je da odradimo proceduru do kraja i dobijemo zaštitu na razini EU", slaže se Darko Kadum. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter