Nebriga ugasila vjecnu vatru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vjecna vatra na Oltaru domovine, spomeniku svim palima u Domovinskom ratu, ne gori. Zastave ispred južnog bedema na zagrebackom Medvedgradu rasparane su i neugledne, a zid pored Oltara je urušen.

Spomenik kipara Kuzme Kovacica, što ga je na Dan državnosti 30. svibnja 1994. godine pokojni predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tudman otvorio kao mjesto na kojemu ce svi moci odati poštovanje hrvatskoj domovini, danas je zapušteno i zaboravljeno. Jedini tragovi života su dvije-tri izgorjele svijece i jedan sasušeni, prevrnuti vijenac.

Od osoba koje se na Oltaru cešce zadržavaju te su zadužene za održavanje u neslužbenom razgovoru doznajemo da se država i Grad Zagreb ne mogu dogovoriti o financiranju održavanja spomenika, i da je zato stanje takvo kakvo jest.

Silvije Novak iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kaže da je Oltar domovine od pocetka ove godine preuzela država, koja ga je potom predala na upravljanje Parku prirode Medvednica. Ustvrdio je da troškove održavanja treba snositi država.

- Mi smo ostali nadležni što se tice nadzora, no od ove godine troškove za plin i održavanje plinskih instalacija treba pokrivati Ministarstvo kulture. Takoder, državne institucije trebale bi sanirati urušeni zid. Grad je u Oltar domovine investirao i snosio troškove tijekom trideset godina, a to nije bio mali novac, kazao je Novak.

U Ministarstvu kulture nam jucer nisu mogli potvrditi jesu li od ove godine nadležni za održavanje spomenika ili nisu.

Predrag Fred Matic, istaknuti vukovarski branitelj i današnji savjetnik predsjednika RH za branitelje, smatra da je stanje u kojem se nalazi Oltar domovine. - Mjesto nije prihvaceno od naroda, unatoc dobrim namjerama onih koji su ga osmislili i izgradili, možda postoje i neke negativne konotacije na vrijeme Franje Tudmana.

Zbog svega toga, i situacije u kojoj se danas ovaj spomenik nalazi, mislim da bi ga trebalo dostojanstveno zatvoriti i to mjesto prenamijeniti necem drugom, kaže Matic te naglašava da to nipošto nije poziv na rušenje.

- Dapace, mjesto na kojem se obilježava uspomena na sve pale osobe iz Domovinskog rata mora biti dostojanstveno i prihvaceno od naroda. Možda bi više ljudi dolazilo na Medvednicu kada bi to bio vidikovac, zakljucio je Matic.


Podijeli: Facebook Twiter