Nebo nad Pulom osvijetlilo 500 lampiona

Više od 500 dobrih želja pušteno nad Pulom (D. Memedović)
Više od 500 dobrih želja pušteno nad Pulom (D. Memedović)

Više od 500 papirnatih lampiona pustili su jučer navečer Puljani, odrasli i djeca, s najstarijeg gradskog trga pa se pod gustim oblacima nad Pulom nadvilo stotine svjetala. U 20 sati na Forumu se ugasila javna rasvjeta, a zapaljeni lampioni s dobrim željama mnogobrojnih građana vinuli su se put neba i uz Uljanikovu dizalicu Divić okrenuli preko mora na zapad.
 
Akcija je organizirana u sklopu 14. Hand made festa - Festivala ručnih izrada, maštovitosti i dizajna što se tijekom vikenda održava u Domu Hrvatskih branitelja. 
Lampione su građani kupili po cijeni od 25 kuna i tom prilikom na poseban papirić upisali svoje želje te, s obzirom da je dio prihoda od prodaje namijenjen u humanitarne svrhe, odabrali neku od udruga kojoj se želi pomoći. O kojoj se udruzi radi, obznanit će se u nedjelju.
 
- Ima nešto malo više od 500 lampiona, ali to nam je prvi put i nadam se da ćemo za sljedeću godinu imati 2.000 lanterni, rekla je organizatorica sajma Lela Blekić.
 
S obzirom da je ovo prva ovakva akcija, može se i opravdati početnička greška nekih sudionika. Naime, mnogi su na Forumu bili nestrpljivi i lampione zapalili i pustili prije ugovorenog znaka, odnosno gašenja javne rasvjete, mada su u performansu sudjelovali brojni volonteri nastojeći koordinirati akciju. Nakon što su se konačno svjetla i ugasila, među mnoštvom pred komunalnom palačom zaškljocali su upaljači, a potom i fotoaparati, te su u zrak masovno poletjeli crveni, zeleni i bijeli "sky lanterns", kako ovakve lampione zovu. Neki su na njih i ispisali svoje želje, drugi su želje samo zamislili i uz pratnju flaute i violine te ovacije najmlađih prepustili ih 
toplom zraku vatre da bi ih ispratili pogledom visoko pod oblake. (Z. STRAHINJA)
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter