Nebo muzejske noci i radionica etno glazbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europskoj noci muzeja koja ove godine slavi petu obljetnicu pridružila su se dva istarska muzeja, Povijesni muzej Istre Pula i Etnografski muzej Istre Pazin, koji ce u subotu upriliciti poseban program posvecen toj manifestaciji. Na jucerašnjoj konferenciji za novinare održanoj na pulskom Kaštelu, v.d. ravnatelja PMI-a Gracijano Kešac i kustosica EMI-a Mirjana Mrgetic predstavili su program svojih muzeja.
- Povijesni muzej Istre vec trecu godinu za redom organizira program u sklopu Europske noci muzeja. Prijašnjih smo godina imali programe o pulskoj subkulturi i podzemlju Kaštela, a ove se godine okrecemo prema nebu s programom naziva "Nebo muzejske noci". Ovim se programom prikljucujemo i slavlju povodom Medunarodne godine astronomije, kao i 140. obljetnice pulske zvjezdarnice, kazao je Kešac.
Povijesni muzej Istre otvara svoja vrata u 18.30 sati s predavanjem "140 godina pulske zvjezdarnice" kojeg ce voditi clanovi Astronomskog društva Istra. Slijedi predavanje Korada Korlevica "101 godina Tunguske" koje je najavljeno za 19.30 sati. Ako vrijeme bude poslužilo od 20.30 do 23 sata posjetitelji muzeja ce moci sudjelovati u organiziranom teleskopskom promatranju neba putem dva teleskopa za koje ce se pobrinuti Astronomsko društvo Istra. Od 23 sata nadalje DJ Zlajo iz kluba Uljanik rasplesat ce publiku new age glazbom.
Etnološki muzej Istre svoj program zapocinje u 18 sati projekcijom etnografskih filmova predstavljenih na ovogodišnjem rovinjskom ETNOFILmu. Projekcije ce se održavati sve do ponoci. Mirjana Margetic je napomenula da ce s pocetkom u 21 sat Goran Farkaš voditi radionicu etno glazbe. - Pozivamo sve zainteresirane da se prikljuce toj radionici i donesu sa sobom cešljeve, poklopce i žlice jer ce se tijekom radionice uciti i kako svirati na tim neobicnim instrumentima. Nakon radionica polaznici ce zajedno s etno grupom Veja održati i koncert. Jednako tako pozivam sve one koji to još nisu ucinili da pogledaju izložbu "Valiže i deštini: Istra izvan Istre " koja je bogata multimedijalnim sadržajima, kazala je Margetic. Manifestaciji Europska noc muzeja trebao se prikljuciti i labinski Narodni muzej, no zbog tehnickih poteškoca nisu bili u mogucnosti održati program. Labiski ce Narodni muzej svoj program pomaknuti za Medunarodni dan muzeja koji se slavi u ponedjeljak 18. svibnja. Svi programi povodom Europske noci muzeja su besplatni.


Podijeli: Facebook Twiter