Nebeske krijesnice nad Tićanom

Lucija Zaninović (Ivan Klindić/CROPIX)
Lucija Zaninović (Ivan Klindić/CROPIX)

Na prostoru zvjezdarnice na Tićanu održana je 15. Noć neostvarenih želja ili Noć zvijezda padalica, kako su organizatori Astronomsko društvo Višnjan i Turističkom zajednicom općine Višnjan, prozvali organizirano promatranje tragova meteora, znanih i kao Perzeida. Program je započeo teleskopskim promatranjem Jupitera i njegovih satelita, a potom i Saturna koji se u to vrijeme nalazio nisko nad jugozapadnim horizontom.

Jupiter i Saturn

Veliki broj posjetitelja, zaljubljenika u nebeska tijela, među kojima su se našili domaći i strani turisti, astronom Korado Korlević upoznao je s novim otkrićima malih tijela Sunčeva sustava. Uz to posjetitelji su imali prigode obići i razgledati zvjezdarnicu, a Korlević ih je upoznao s njenim radom. Tako su u društvu Jupitera i Saturna posjetitelji dočekali ponoć, a njihovim zalaskom za horizont, fokus promatranja usmjeren je prema meteorima koji su između oblaka, koji su ubrzano mijenjali panoramu neba, šarali nebom. Usprkos oblacima moglo se vidjeti 40-ak meteora ili zvijezda padalica u jednom satu.

- Unatoč oblacima, drago nam je da smo ipak mogli vidjeti dio padajućih meteora. Posebno smo zadovoljni odazivom mnogih obitelji s djecom, koja na takav način, od malih nogu imaju prigode upoznati osnovne pojmove o astronomiji i postepeno otkrivati svijet oko sebe. Posebno treba zahvaliti volonterima Astronomskog društva Višnjan koji su, kao i uvijek, uz puno entuzijazma, vrhunski odradili svoj posao, kaže Gordana Ruso, koordinatorica programa.

Turistička ponuda

- U Noći Perzeida Zvjezdarnicu na Tićanu obišlo je oko 400 posjetitelja, a ono što posebno veseli je da su polovicu ukupnog broja posjetitelja činili gosti iz Njemačke, Nizozemske, Italije, Slovenije, Belgije, i SAD-a, koji su već ranije bili upoznati s karakterom ove manifestacije pa joj se redovito vraćaju. To govori kako su suradnja višnjanske Turističke zajednica i Astronomskog društva predispozicija zajedničkog uspjeha, ali i okosnica turističkog razvoja i turističke ponude ovog kraja, dodaje Romina Sinosich, direktorica Turističke zajednice općine Višnjan. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter