Neartikulirane i nevidljive autorove misli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Luka Stojnić, porečki akademski umjetnik s belgijskom adresom, otvorio je sinoć u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč svoju samostalnu izložbu "Nevidljivost". Izložbu je Učilište organiziralo u sklopu svog programa "Tornaj se doma – Torna a casa" u kojem se predstavljaju porečki umjetnici koji žive u drugim gradovima i državama.

Brojni posjetitelji

Autor je predstavio recentno nastale ilustracije i crteže u olovci i tušu podijeljene u tri kategorije: "Korovi u urbanom stanju", "Mahovine, lišajevi i plijesni u divljem stanju" i "Studije kamena u statičnom i pokretnom stanju". Prva sekcija obuhvaća 27 ilustracija pod naslovom "Nevidljivost", koje je na zidovima postavljena tako da okružuje tri "strukture" koje su u željezu, aluminiju, staklu i ugljenu. Druga sekcija, pod naslovom "Jedna neartikulirana priča", obuhvaća 19 otisnutih reprodukcija crteža u olovci i tušu koje će pripovijedati svoju priču.

Na otvorenju se okupio velik broj posjetitelja a pozdravili su ih zamjenici gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović i Elio Štifanić, v. d. ravnateljice porečkog POU Vesna Tripar i voditelj likovnih djelatnosti u POU-u Sebastijan Vojvoda koji je Stojnića predstavio  publici.

Donedavni ravnatelj Učilišta i idejni začetnik programa "Tornaj se doma - Torna a casa" Elio Štifanić kazao je da je ovim projektom želio vratiti, odnosno tornati ogroman porečki umjetnički potencijal u Poreč, bilo na jedan dan, mjesec dana ili duže.

- To naš grad zavrjeđuje, kao i svi umjetnici koji su svoju karijeru započeli u Poreču, a nastavili i razvili po svijetu. Treba im stvoriti uvjete povrata da se predstave pred domaćom publikom i to s radovima i u prostorijama koje oni smatraju najboljima. Kroz program "Tornaj se doma" stvaramo im uvjete da se "tornaju". Večeras mi je srce ispunjeno zbog brojnih pozitivnih komentara posjetitelja, što nam potvrđuje opravdanost i uspjeh ovog programa, kazao je Štifanić.

Intimistički zapis

- Naslov izložbe sugerira intimistički zapis sastavljen od izrazito minuciozno razrađenih, monokromnih mikropejzaža i promatranja perifernih, slučajnih pojava koje su samo naizgled nevidljive ili izvučene iz konteksta, a zapravo vrlo dvosmislene. Na 30-ak crteža prikazane su biljke, zapravo korovi u urbanom okruženju i mahovine, lišajevi u divljem stanju i studije kamena u statičnom i dinamičnom stanju. Tu su i instalacije, koje autor zove strukturama, zatim reprodukcije crteža i stripovski kadrovi, nazvani "Jedna neartikulirana priča". Autoru su misli neartikulirane i nevidljive, protagonistu stripa izranjanju potisnute uspomene i slike, pojasnio je radove Vojvoda.

Luka Stojnić rođen je 1970. godine u Puli, diplomirao je slikarstvo na likovnoj akademiji u Veneciji, a živi i radi u Essenu, Poreču i Veneciji. Sudjelovalo je na brojnim performansima i izložbama, samostalnim i grupnim, u Hrvatskoj i inozemstvu.

 Njegova izložba se u Maloj galeriji može pogledati do 24. lipnja, od ponedjeljka do subote od 10 do 12 sati i od 18 do 21 sat. (T. KOCIJANČIĆ)








Podijeli: Facebook Twiter