Ne znamo uzeti novac EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je proteklih godina povukla premalo sredstava iz programa pretpristupne pomoci EU-a i zajmova koje financiraju europske razvojne i investicijske banke, upozoreno je na sjednici Vlade u cetvrtak.

U razdoblju od 2007. do 2011. Hrvatskoj je bilo na raspolaganju ukupno 668 milijuna eura iz programa IPA, a uspjela je ugovoriti 276 milijuna eura ili 42 posto ukupne alokacije, dok je za konkretne projekte isplaceno svega 138 milijuna eura ili 21 posto, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grcic.

Ministar financija Slavko Linic ocijenio je da ne možemo biti zadovoljni brzinom i efikasnošcu povlacenja sredstava. Primjerice, za projekt razvoja hitne medicinske pomoci od 18 milijuna eura, koliko je bilo na raspolaganju, povuceno je 36 posto. Za projekt zaštite od onecišcenja voda i priobalnog podrucja od 60 milijuna eura povuceno je 18 posto, dok je za projekt modernizacije porezne uprave od 25 milijuna eura povuceno 28 posto, a projekt je zastao, kaže Linic.

Iz zajma za komunalnu infrastrukturu od 150 milijuna eura povuceno je ukupno 115 milijuna, a za splitsku obilaznicu od 43 milijuna eura povuceno je 10 milijuna, pri cemu u prošloj godini nije povuceno ništa. Nikakva sredstva nisu povucena ni iz 34 milijuna eura za Dina Petrokemiju, dok je za financiranje malih i srednjih poduzeca od 250 milijuna eura do sada povucen 121 milijun eura.

Za projekt sufinanciranja IPA i ISPA od 200 milijuna eura povuceno je 60 milijuna, za terminal za rasute terete u luci Ploce od 11 milijuna eura samo tri milijuna eura, itd.

Zbog "vrlo usporenih" povlacenja Europska investicijska banka zaprijetila je Hrvatskoj da ce ubuduce svako kašnjenje naplatiti u fiksnom iznosu od 10.000 eura plus dodatnih 0,1 posto penala na neiskorišteni dio kredita, upozorio je Linic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter