Ne znamo ništa o prijetnjama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon istraživanja Jutarnjeg lista o kvaliteti mesa, navodno se prijeti i istarskim mesarima. Prema pisanju ovog lista jednom mesaru iz Istre prijete veliki proizvodaci mesa, a prijetnje navodno dolaze i od visokih dužnosnika veterinarske inspekcije.

Prema pisanju navedenog dnevnika, prijetnje su stigle nakon objavljene izjave da je neka mesna industrija iz BiH (još 1993. godine) tjerala mesara da kupi nekvalitetno uvozno meso. Sudeci prema napisanom, u daljnjem tekstu izgleda da je rijec o uvozniku mesa - distributeru.

Nadalje se spominje istarski mesar (nije jasno je li rijec o istoj osobi) koji je nabavio meso s potvrdom o zdravstvenoj ispravnosti, a meso je u stvari bilo zaraženo trihinelom, no takvih je slucajeva u Istri bilo više.

Jesu li doista istarski mesari izloženi prijetnjama, pitala sam poznatog pulskog mesara Libera Rojnica.

- Nisam cuo za niti jednu takvu prijetnju. Ali slažem se da je žalosno da Hrvatska uvozi loše meso kada naši proizvodaci u isto vrijeme ne mogu prodati svoje kvalitetne proizvode, veli Rojnic i nastavlja. - Garantiram da se mi, mali mesari, smrznutim mesom ne bavimo, uzimamo samo provjereno kvalitetno meso.

Smrznuto meso koriste velike preradivacke firme. Veliki trgovacki centri su nešto sasvim drugo, oni legalno prodaju smrznuto uvozno meso i kao takvo je pakirano i deklarirano. Takvo je meso jeftinije, a na kupcu je da na koncu sam izabere, kaže pulski mesar. Mi mali poduzetnici striktno tražimo domacu robu, meso nabavljamo izricito od malih klaonica gdje se još može naci pravo domace. Ja uzimam domace meso iz Like, Gospica te iz Slavonije, iz okolica Krašca, objašnjava Libero.

Odmah me uvodi u hladnjacu premda nisam najavila dolazak. Pokazuje etiketu na velikim komadima junetine. Na etiketi piše "oteljeno u Hrvatskoj, uzgojeno u Hrvatskoj, zaklano u Hrvatskoj". Piše i naziv klaonice, kao i ime i adresa vlasnika koji je uzgojio junicu. Prema vidljivim etiketama sve je oko Baških Oštarija.

- Vidim da se u napisima o mesu premalo spominju veliki trgovacki centri. A oni najviše reklamiraju cevape, mljeveno meso, pljeskavice, kobasice… Ljudi nemaju novca pa kupe ono što je jeftinije. Ali neka sanitarna i veterinarska inspekcija rade svoj posao, porucuje Rojnic.

Nazvali smo i Branka Korelica, mesara iz Poreca, i upitali ga je li doživio kakve prijetnje. Odgovorio je da nije, niti je cuo da su prijetnjama bili izloženi njegovi kolege. Još smo 2005. pisali da je Opcinski sud u Pazinu oslobodio Korelica optužbe da je odgovoran za epidemiju trihineloze 2002.

Zamoljen za komentar o aferi s mesom o kojoj piše Jutarnji list, županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic je kratko rekao da nema komentara. Veterinarska inspektorica Lovorka Tomicic kazala je, pak, da nije ovlaštena za davanje izjava i uputila nas na regionalni i središnji ured veterinarske inspekcije.


Podijeli: Facebook Twiter