Ne zna se gdje je bivši premijer Egipta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obitelj bivšeg egipatskog premijera Ahmeda Šafika u nedjelju je otkrila da mu se izgubio svaki trag nakon što je u subotu deportiran iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Kairo i nakon što je objavio svoju namjeru da se iduće godine kandidira za predsjednika. 

Šafik je bivši zapovjednik ratnog zrakoplovstva i ministar u vladi. Smatra ga se najsnažnijom alternativom predsjedniku Abdelu Fatahu al-Sisiju koji će se iduće godine najvjerojatnije ponovno kandidirati za tu funkciju. 

Šafikova obitelj ističe kako je on u subotu pokupljen u njihovom obiteljskom domu u Emiratima, pa je privatnim zrakoplovom odletio u Kairo. Reutersov svjedok tvrdi kako su ga egipatske vlasti od zračne luke odvele u konvoju. 

Emiratske vlasti potvrđuju da je on napustio državu, a egipatski službenici nisu htjeli komentirati slučaj. 

"Ne znamo ništa o njemu otkad je sinoć otišao od kuće", rekla je Šafikova kćer May za Reuters. 

"Njegov odvjetnik ne može stupiti u kontakt s njim. Ako je bio deportiran, do sad bi mu već trebao biti dopušten povratak kući". 

Obitelj i odvjetnici su najavili da će podnijeti žalbe uredu tužitelja kako bi saznali njegovu lokaciju. 

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako nije odgovorno za taj slučaj, a ministarstvo unutarnjih poslova nije bilo dostupno za komentar. 

Jedan izvor iz sudstva ističe kako protiv Šafika, koji je 2012. s malom razlikom izgubio na predsjedničkim izborima, nema nikakvih optužnica u Egiptu. U prošlosti je bio optuživan, ali i oslobođen u nekoliko slučajeva, uključujući korupciju. 

Sisi tek treba otkriti svoje namjere oko nadolazećih predsjedničkih izbora, a tvrdi da će samo slušati volju naroda. 

Kritičari Sisijeve vladavine upozoravaju da je pod njim zatvoreno na tisuće disidenata, da vlada guši neovisne medije i strogo zabranjuje provođenje anketa. 

Njegovi pobornici odbacuju kritike oko kršenja ljudskih prava i naglašavaju da su te mjere potrebne zbog sigurnosti u vidu opasnosti islamističke vojne pobune koja je dosad ubila stotine policajaca i vojnika u posljednje četiri godine. 

Šafik je svoju kandidaturu za predsjednika iznenada objavio u srijedu iz Emirata. To je najavilo i nekoliko drugih, nepoznatijih kandidata. 

Sisi je 2013. kao vojni zapovjednik predvodio zbacivanje bivšeg predsjednika Mohameda Mursija iz Muslimanskog bratstva, pa je pobijedio na nadolazećim izborima. Sisija njegovi pobornici vide kao ključnog za sigurnost nakon turbulentnog razdoblja nemira 2011. u kojima je zbačen predsjednik Hosni Mubarak. 

Njegova vlada ratuje protiv pobunjenih islamista na sjeveru Sinaja, a u proteklim je godinama uvela bolne mjere štednje kako bi oživjela ekonomija, a to je umanjilo njezinu popularnost.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter