Ne želimo živjeti s Rockwoolom!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak žitelja koji žive u blizini tvornice kamene vune Rockwool blokiralo je u srijedu od 17.30 do 21 sat prilaz ulazu u tvornicu zahtijevajuci trenutacan prekid rada tvornice zbog navodnog onecišcenja zraka. Prosvjed je pratila zaglušujuca buka koju su stvarale rucna i elektricna sirena te brojne pištaljke.

- Otkad je tvornica pocela raditi ponovno su u zraku neugodni mirisi, a nas peku oci i grlo. Neizdrživo je, tražimo njen trenutacni prekid rada i da što hitnije odseli odavde, rekla je Doris Floricic, opcinska vijecnica iz redova Akcije mladih.

- Opcinski odbor za Rockwool organizirat ce potpisivanje peticije kojom cemo tražiti obeštecenje naše imovine u krugu od pet kilometara od tvornice u ukupnom iznosu od pet milijardi eura. Novac nam je potreban da bismo se mogli iseliti jer mi ne želimo živjeti s Rockwoolom. Uz to, tražit cemo da tvornica prestane s radom dok to ne bude obavljeno, izjavio je Verdilio Karlic, vijecnik iz redova IDS-a.

Policija je nadzirala dogadaj, a oko 19.30 sati prosvjednicima je pristupio nacelnik labinske policijske postaje Elvis Zahtila koji im je pokušao objasniti da spontani prosvjedi predstavljaju opasnost, jer može doci do nepredvidivih situacija. Oni su mu pokušavali objasniti da to cine jer ih nitko ne želi saslušati te da je Rockwool taj koji krši zakon. Nakon što je ta rasprava završila, prosvjedovalo se još neko vrijeme, a potom su se okupljeni razišli kucama.

O prosvjedu se odmah oglasila i Uprava tvornice. U dopisu koji potpisuje glasnogovornica Andelka Toto Ormuž stoji da su odmah nakon što su dobili informacije o nelegalnom okupljanju na privatnom posjedu tvornice zatražili pomoc policije.

- Zahtijevali smo deblokadu i pristupne ceste kako bi tvornica mogla normalno funkcionirati, a naši radnici neometano doci do svojih radnih mjesta. Šteta je dalekosežna jer mnogi potencijalni strani investitori prate naš slucaj, rekla je Toto Ormuž.


Podijeli: Facebook Twiter