Ne želimo pripajanje pulske carinarnice rijeckoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što smo jucer objavili izjave predsjednika Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske (NSCH) Željka Popovica da se novim ustrojem planira smanjenje regionalnih carinarnica sa 17 na sedam te da Vlada predlaže da pulska carinarnica bude prikljucena rijeckoj, Darko Bagaric, povjerenik Carinarnice Pula i clan predsjedništva u Carinskom sindikatu Hrvatske (CSH), rekao je da je na više adresa u Istri i Hrvatskoj poslao dopis kojim pokušava na svaki nacin sprijeciti ukidanje pulske carinarnice i njezino pripajanje rijeckoj.

- U CSH-u, koji broji 1.600 clanova, svjesni smo da treba doci do preustroja i da su promjene nužne. Glavni je problem u novom ustroju to što je postavljen prekratak rok te se ukidanje 10 carinarnica, medu kojima je i ona u Puli, predvida vec 1. srpnja 2012., a ocekivali smo do 1. srpnja 2013. Duži rok je logicniji izbor za preustroj jer bi ostalo vremena za organizacijski dio zbrinjavanja carinika.

Na sastanku povjerenstva u Zagrebu održanom u srijedu, 28. ožujka, CSH i SDLSN (Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika) su odbili novi ustroj te još neke na brzinu podmetnute teme. Smatramo da to treba kvalitetnije pripremiti i prouciti.

S druge strane, Željko Popovic je odmah pristao na sve uvjete koji su bili ponudeni, mada se održavaju još dva sastanka, izjavio nam je Bagaric, pojasnivši zašto smatra da bi pulska carinarnica trebala opstati:

- Kad se gledaju rezultati Carinarnice Pula u 2011. godini, vidljivo je da je od njih 17 u Hrvatskoj ona prva po broju proizvodaca izvan sustava odgode, druga po broju trošarinskih skladišta, peta po broju prijavljenih proizvodaca i oslobodenih korisnika, šesta po broju carinjenja robe i deveta po broju carinskih deklaracija nadzora. Ovi podaci ukazuju da ce i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju carinarnica Pula zadržati veliki znacaj u domacem carinskom i trošarinskom sustavu te da ce odredene carinarnice, koje ce nastati nakon preustroja, imati i dalje znacajno manje rezultate od pulske. Stoga nema nikakve osnove za njezino ukidanje, rekao je Bagaric

- Smatramo da je mnogo bolje rješenje predložena reorganizacija koja je predložena 2009. na nacin da se redefinira mreža carinskih ispostava, a sve u funkciji poboljšavanja kvalitete usluge i racionalizacije poslovanja. Takvu reorganizaciju podržava i naš sindikat, ali nikako prijedlog da se carinarnica Pula pripoji carinarnici Rijeka, zakljucio je Bagaric. (P. GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter