Ne želimo da se povijest iskrivljuje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski antifašisti poslat ce otvoreno pismo holivudskoj kompaniji Listern production, koja na poticaj talijanske Lege Nazionale planira snimati film o fojbama. Pismo ce biti upuceno na više adresa americkim veteranima, hrvatskim vlastima, ali i na mnoge druge relevantne adrese, odluceno je na sjednici predsjedništva Saveza udruga antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije.

Istarski antifašisti ne protive se filmskoj obradi ove teme, ali, potaknuti nekim iskustvima s filmskom industrijom, pribojavaju se iskrivljavanja i falsificiranja povijesti, naglasio je Tomislav Ravnic, predsjednik SABA-e Istarske županije.

Sudionici u raspravi smatraju da u ovom slucaju treba reagirati i SABA na državnoj razini, ali i Ministarstvo vanjskih poslova, kao što je slovensko oštro reagiralo na plakat na kojem su partizani prikazani kao fašisti. Prijedlog pisma raspravit ce sve istarske udruge antifašista.

Iznošenje cinjenica o antifašistickoj borbi, a pogotovo onoj u Istri, stalna je zadaca clanova SABA-e. Buduci da Vlada za to malo mari, iako hrvatski Ustav u svojim temeljima ima antifašizam, vlasti nerijetko koketiraju s neofašistima i sljedbenicima ustaške ideologije pa se antifašisti sami moraju boriti za istinu o svojoj borbi. Stoga ce na javnim skupovima i vecim okupljanjima, buduci da vlasti to ne žele, javnost upoznavati s dogadajima iz Drugog svjetskog rata i cinjenicama antifašisticke borbe. Prvi od njih održat ce se 8. svibnja u povodu obilježavanja 90. obljetnice Proštinske bune.

U sklopu priprema ove proslave predsjedništvo je podržalo prijedlog Opcine Marcana da se uz spomenik Proštinskoj buni ne postavi križ koji ce izraditi Šime Vidulin, vec da se za njega pronade neko drugo mjesto u okolici.


Podijeli: Facebook Twiter