Ne želimo da Pazin postane Las Vegas!

Dvosatna rasprava o radnom vremenu ugostiteljskih objekata završila je bez zaključka (arhiva/S. RADOLOVIĆ)
Dvosatna rasprava o radnom vremenu ugostiteljskih objekata završila je bez zaključka (arhiva/S. RADOLOVIĆ)

"Ne želimo da Pazin postane Las Vegas", rekao je odmah na početku proširene sjednice Vijeća Mjesnog odbora Pazin s predstavnicima stanara užeg središta grada i ugostitelja Stanko Marušić, jedan od predstavnika stanara.

Sjednica, zapravo rasprava, sazvana je zbog prijedloga nekolicine ugostitelja Gradu Pazinu da se izmijeni Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti, i to tako da se radno vrijeme kafića produži petkom, subotom, dan prije blagdana i blagdanom, ako iza njega ne slijedi radni dan, do dva sata iza ponoći. Po važećoj odluci raditi mogu do jedan sat iza ponoći.

Prije no što se Gradskom vijeću predloži izmijenjena odluka Patricia Antolović, predsjednica MO-a Pazin, sazvala je zajednički sastanak ugostitelja i predstavnika stanara u ulicama 25. rujna, Bože Milanovića, Narodnog doma i Dinka Trinajstića te Prolazu Jože Šurana.

Predstavnici stanara redom su protiv izmjene odluke, a neki se zalažu i za skraćenje radnog vremena kafića. Marušić je predložio da kafići rade do 24 sata, jer se od buke koja iz njih dopire ne može živjeti i oni koji rade već se godinama ne stignu odmoriti. Renato Kalac veli da već 20 godina proživljava teror kafića. Priprema terase u kafiću u njegovoj ulici počinje već u 5.45, pa iako bi trebao raditi do 23 sata, gosti na terasi ostaju do kasno u noć. Kalac je i gradski vijećnik pa prijedlog izmjene odluke očito već ima jedan glas protiv.

Stanari, kako je kasnije rekao Marušić, nisu protiv toga da ugostitelji zarađuju, ali treba misliti i na one koji u blizini žive. Više sudionika u raspravi reklo je da nakon izlaska iz kafića gosti, uglavnom mladi, k tomu često pijani, ruše i razbijaju po gradu. Nerijetko vrše nuždu po ulazima i okućnicama, a ni bludničenje po takvim prostorima, pa čak i na ulici, nije rijetkost. Josip Jedrejčić prozvao je ugostitelje da pripitima i maloljetnima dopuštaju konzumiranje alkohola, a posljedice toga vide se svakog ponedjeljka u Glasu Istre, punom vijesti o nesrećama i osmrtnica. Igor Ćus predao je, umjesto rasprave, peticiju stanara ulica Bože Milanovića i 25. rujna, koji traže da se radno vrijeme kafića ograniči do 22 sata.

To što netko noću razbija po gradu nije stvar kafića, a najmanje njihovog radnog vremena, kažu ugostitelji Edi Bertoša, Marko Bačić i Robert Hrvatin. Ugostitelji ne mogu preuzeti odgovornost za remećenje javnog reda i mira. Onaj tko se želi opiti kupit će piće negdje drugdje, pit će u parku i opet će pijan razbijati po gradu, kaže Hrvatin.

Bertoša veli da mnogi u kafiće dolaze zbog druženja. Martin Čotar je zaključio kako je iz rasprave vidljivo da u Pazinu ima dobrih i loših kafića i ugostitelja. Stoga je predložio da se svako remećenje javnog reda i mira prijavi policiji.

Antolović je nakon gotovo dva sata zaključila raspravu bez zaključka, ali kako je rekao Čotar, važno je da se o tom problemu ipak počelo raspravljati. (piše M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter