Ne želim raditi dosadnu glazbu za dosadne ljude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj Areni, u cetvrtak 18. kolovoza u 19 sati održat ce se veliki open air rock Arena Fest 2011 na kojem ce nastupiti finska metal atrakcija na violoncelima Apocalyptica, slovenska industrial electro legenda Laibach i njemacki crossover velikani Guano Apes s Hrvaticom Sandrom Nasic kao pjevacicom.

Rijetkost je da jedan njemacki bend postane svjetski slavan, još je veca rijetkost ženski vokal u rock bendu, a još rjede da je taj ženski vokal u poznatom stranom bendu Hrvatica.

Guano Apes je rock bend koji su 1994. u Njemackoj osnovali bubnjar Dennis Poschwatta, bas gitarist Stefan Ude i gitarist Henning Rumenapp, dok se Sandra Nasic kao pjevacica pridružila bendu kasnije iste godine.

Sandra Nasic rodena je u Gottingenu 25. svibnja 1976. Njemacka je pjevacica hrvatskih korijena. Preksinoc smo nazvali Berlin i porazgovarali s vrlo simpaticnom, veselom i otvorenom Sandrom, ali ne na hrvatskom ili njemackom, vec na engleskom jeziku.

Želite da ovaj intervju napravimo na engleskom jeziku. Bojite se da ne govorite dobro hrvatski?

- Nisam bila u Hrvatskoj vec više od osam godina i uvijek trebam barem dva tjedna da se naviknem govoriti korektno. Ako baš želite možemo pricati i na hrvatskom, ali to ne bi baš dobro zvucalo, bar ne s moje strane. Jeste li sigurni da to želite slušati?! (smijeh).

Zašto su se Guano Apes raspali 2005. godine?

- Predugo smo bili zajedno. Poceli smo zajedno svirati kad nam je bilo sedamnaest godina i desetak godina smo nastupali diljem svijeta s velikim uspjehom. Deset godina stvaranja glazbe i zajednickih putovanja nas je zasitilo i svi smo poželjeli raditi neke druge stvari. Rekli smo si OK, zasad je dosta, i dogovorno prestali s radom.

STARIJI I MUDRIJI

A zašto ste se ponovo okupili 2009. godine, nakon samo cetiri godine pauze?

- Valjda je bilo vrijeme za to! Pitali su me što mislim da budemo ponovo zajedno. Rekla sam zašto ne, sjeli smo zajedno i uz nekoliko kolacica i kava dogovorili reunion. Na pocetku ponovnog okupljanja nije se govorilo o novom albumu, niti smo imali planova u vezi s necim konkretnim. Htjeli smo za pocetak napraviti nekoliko koncerata jer smo skužili koliko nam to nedostaje, a i iz kontakata s našim fanovima vidjeli smo da i oni to žele, to od nas ocekuju i koliko ih pomisao na to raduje. I tako smo se ponovo pokrenuli osjecajuci da je pravi trenutak za to.



I jeste li sada drukciji kao ljudi i glazbenici nego što ste bili u trenutku raspada?

- Naravno! Svi smo po koju godinu stariji i mudriji. Poceli smo sa sedamnaest godina i prakticki odrastali uz Guano Apes. Imali smo mnogo raznih iskustava, medusobnih i s ostalim ljudima, pa i nakon prekida zajednickog rada. Sada smo iskusniji i mnogo, mnogo opušteniji dok radimo.

I kako je sada  ponovo raditi zajedno?

- Odlicno. Zabavljamo se, putujemo, sve je kao prije! Nakon petnaest godina svi se jako dobro poznajemo i lako se razumijemo. Možda su cetiri godine pauze samo poboljšale naše medusobne odnose.

Što Guano Apes radi ovog ljeta?

- Nastupamo cijelo ljeto na ljetnim rock festivalima, pa tako i na ovom u Puli 18. kolovoza. Uživamo u svemu tome i jako se dobro zabavljamo. Svaki vikend smo u nekoj drugoj zemlji. To mi je baš cool. Jako volim upoznavati najrazlicitije zemlje i gradove i boraviti u njima.

GLAZBA I PRIJATELJSTVO

Koja je najjaca snaga koja drži brend zajedno?

- Dvije stvari - glazba i prijateljstvo! Ponosni smo što smo kao njemacki bend, što je jako rijetko, popularni u cijelom svijetu, a to je rezultat i naše glazbe, ali i prijateljstva bez kojeg naša glazba ne bi bila tako dobra.
 
U cemu je tajna uspjeha grupe Guano Apes?

- Ne znam u cemu je tajna. Možda u tome što nismo dosadni. U Njemackoj imamo jako puno dosadnih bendova. Lako je biti dosadan, ali ja imam samo jedan život i ne želim biti dosadna, niti se dosadivati. Ne želim raditi dosadnu glazbu za dosadne ljude. Želim da glazbom ljude zabavim, da ih pomaknem da im ne bude dosadno.

Što publika u pulskoj areni može 18. kolovoza ocekivati od Guano Apesa?

- Jako, jako puno energije. Koliko? Jako, jako, jako puno! Znate, ja sam Hrvatica i imam jako puno energije u sebi, kao i svaka hrvatska djevojka!

Što nam spremate novog s bendom ili solo u buducnosti?

- Uz rad s Guano Apesom nastavit cu raditi i solo projekte. S bendom ide prvo turneja najesen koja pocinje u listopadu. Imamo u Njemackoj vec trideset i jedan potvrdeni nastup. Ceka nas i snimanje spota za novi singl. Sljedece godine idemo u studio raditi novi album. Moj samostalni rad morat ce malo pricekati. Sad nemam vremena za njega. Možda za pola godine...

JEDAN ŽANR OGRANICAVA SLOBODU

Nakon prekida rada s Guano Apes 2007. godine izdali ste debitantski solo album "Signal". Što mislite o njemu danas, gledajuci ga s cetverogodišnje distance?

- Jako ga volim! I dalje mi je jako drag. U njega sam unijela sve svoje  glazbeno iskustvo koje se nakupilo u meni svih ovih godina. U njemu ima i keyboarda i sintesajzera, dancea i rokenrola. Miksala sam sve to i rezultat je bio album pun energije koji ima potpuno drukciji zvuk nego Guano Apes. Ne volim pripadati samo jednom glazbenom žanru. To ogranicava slobodu stvaranja.


Podijeli: Facebook Twiter