Ne žele prodati Mercator Agrokoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je hrvatski Agrokor dao najbolju ponudu za kupnju 36-postotnog udjela slovenskog Mercatora, malo je izgleda da ce slovenske banke, vlasnice tog udjela, prihvatiti ponudu iz Hrvatske. Naime, pristiglim ponudama nisu zadovoljne dvije banke koje su u vecinskom državnom vlasništvu, i to Nova Ljubljanska banka i Banka Celje, koje su zajedno vlasnice 15 posto Mercatora, dok ostatak do 36 posto dionica drže Gorenjska banka, Unicredit, Abanka, NKBM, Banka Koper i Hypo Alpe Adria, koje svoje udjele prodaju zajedno.

Stoga je prodaja Mercatorovih dionica malo izgledna, barem što se tice prvih dviju banaka u državnom vlasništvu, tim više što konacno zeleno svjetlo za njihovu prodaju mora dati i slovenska vlada. U Sloveniji se plaše da bi ulazak Agrokora u Mercator automatski eliminirao slovenske proizvode s Mercatorovih polica u regiji i zamijenio ih hrvatskima, što bi se onda negativno odrazilo na slovenske dobavljace, a u konacnici i na radna mjesta. Osim toga, spominje se i mogucnost da bi Agrokor kao vlasnik financijski isisao Mercatorove prihode.

Sam Mercator nije oduševljen Agrokorovom ponudom iako je nije formalno komentirao buduci da je postupak zasad tajan. No Žiga Debeljak, predsjednik uprave, vec je porucio da Mercator nece dopustiti svojim konkurentima vršljanje po njegovim financijskim knjigama. Kada spominje konkurenciju, Debeljak ponajprije misli upravo na Agrokor iako bi upoznavanje s financijskim pokazateljima Mercatora trebalo biti sljedeca faza postupka prodaje najveceg slovenskog trgovackog lanca.

Slovenska se javnost snažno protivi svakoj privatizaciji Mercatora, a posebno prodaji hrvatskoj tvrtki, koju još smatraju Mercatorovim konkurentom na tržištima u regiji.


Podijeli: Facebook Twiter