Ne žele antene na zvoniku župne crkve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Necemo antenu na turnu", "Cuvajmo naš lipi turan" i "Antena je bolest" natpisi su na transparentima koji su osvanuli na kaštelirskoj placi u sklopu peticije koju je pokrenula grupa gradana okupljenih u inicijativi "Stop anteni na turnu".

Revoltirani su saznanjem da ce se na tornju zvonika crkve sv. Kuzme i Damjana u Kašteliru navodno postaviti antene mobilnog operatera Tele2. Peticiju je do jucer potpisalo 450 mještana, a potpis je moguce dati još samo danas na placi.

- Inicijativu grupe gradana pokrenuli smo prije pet dana, kada smo culi da ce mobilni operater postaviti antene na zvoniku i da je za to vec napravljen projekt te da se na tome radi vec nekoliko mjeseci. Ali župljani i župno vijece o tome od svog župnika nisu culi ništa. Biskupija porecko-pulska navodno je s operaterom potpisala ugovor. O tome smo culi tek kada su poceli dolaziti radnici i tražiti kljuceve zvonika da bi vidjeli kako postaviti antene.

Prije nekoliko dana ovdje je bio i projektant koji nam je pustio svu projektnu dokumentaciju, iz koje proizlazi da žele zatvoriti volte na zvoniku sa sve cetiri strane plasticnim škurama i iza njih staviti antene ili ih postaviti u plasticne križeve ispod bifore i tako ih "sakriti".

Naravno da se protivimo korištenju sakralnih objekta u profitabilne svrhe i nagrdivanju zvonika plasticnim dodacima, a da i ne govorimo o zracenju koje se iz antena širi naseljem, cime se u opasnost dovodi zdravlje gradana, ispricao nam je Inocente Ružic, jedan od pokretaca peticije.

Veli da je dugi niz godina sudjelovao u svemu što se postavljalo u crkvi, od razglasa, obnove, postavljanja struje te su župljani uvijek bili informirani o svemu, a sada o antenama - ni rijeci. Kako dodaje, gradani su ogorceni jer se desetljecima unazad pa sve do danas crkva obnavljala u dogovoru s ondašnjim narodnim odborom, danas župnim vijecem, Opcinom i gradanima koji su pomagali i novcano, a sada se postavljanje antena želi provesti skrivecki.

S namjerom da se na zvonik postavi antena nisu bili upoznati ni clanovi župnog pastoralnog i ekonomskog vijeca. Oni su u ime župljana i mještana u srijedu uputili dopis biskupiju u kojem zahtijevaju obustavu radova te su izrazili želju da se ubuduce informiraju o svim planovima vezanim za crkvu.

Projektnu dokumentaciju o postavljaju antena u petak je na placi proucavao i nacelnik Enio Jugovac. (Napisala i snimila V. HABEREITER)

CIJELI CITAJTE TEKST U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter