Ne zaboravimo prošlost, ali okrenimo se buducnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Dana grada Pule u Istarskom narodnom kazalištu održana je svecana sjednica Gradskog vijeca. Pred svitom gostiju, dužnosnika gradskih i državnih službi, visokopozicioniranih djelatnika vojske i policije, sudstva, vatrogasne službe, direktora javnih gradskih poduzeca, ravnatelja pulskih škola i vrtica te pulskog svecenstva, svecanu sjednicu otvorio je predsjednik vijeca Denis Martincic.

Nakon cestitki svim gradanima i uzvanicima, Martincic je posebne zahvale izrazio antifašistima za oslobodenje Pule, ali i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te svim ostalim udrugama, nacionalnim manjinama i predstavnicima mjesnih odbora za doprinos u promicanju vrijednosti grada, tolerancije, multikulturalnosti i suživota.

Uslijedio je potom izvrsni glazbeni program koji su izveli ucenici i profesori pulske Glazbene škole, nakon cega se uzvanicima obratio gradonacelnik Boris Miletic. I on je posebne cestitike uputio antifašistima koji su, kako je rekao, poslijeratnim generacijama osigurali ono najvažnije - mir i slobodu.





Zahvalio je i svima koji u bilo kojem smislu rade na poboljšanju kvalitete života u Puli jer svi zajedno s gradskom upravom imaju isti cilj. Takoder, posebne cestitke uputio je 119. brigadi HV-a koja slavi dvadesetu godišnjicu osnivanja.

Govorio je zatim o nekoliko projekata koji su u posljednje vrijeme, kako je rekao, promijenili lice grada i postali zalog za buducnost, poput dovršetka gradnje OŠ Veli Vrh, OŠ Veruda, gradnje i obnove vrtica na Velom Vrhu, izjednacavanja cijena privatnih i gradskih vrtica te dovršetka gradnje stadiona Aldo Drosina.

- Zapoceli smo prve povijesne korake, a to je uredenje pulske rive, rekao je Miletic i dodao da ce dovršetkom tog projekta biti ostvaren dugogodišnji san svih Puljana da Pula postane pravi mediteranski grad. Buduci izgled rive, najavio je, predstavit ce se u iduca tri mjeseca.

Istaknuo je i gradnju kanalizacije, u što je dosad uloženo više od 130 milijuna kuna, a kazao je i da Pulu ceka još puno posla, ponajprije dovršetak gradnje obalnog kolektora. Zamolio je gradane za strpljenje koje ce se isplatiti jer ce se nakon radova, kakao je rekao, konacno vidjeti morsko dno u Pulskom zaljevu.

Spomenuo je i gradnju takozvane nove pulske zaobilaznice, a izrazio je i nadu u što skoriji pocetak gradnje kružnog toka u Šijani. "Vidim Pulu kao mediteranski grad koji živi i ljeti i zimi", rekao je Miletic i istaknuo da bi želio još veci angažman mladih. Smatra da prošlost ne treba zaboraviti prošlost, ali se treba okrenuti buducnosti.

Uslijedio je nastup sopranistice Mile Soldatic te govor župana Ivana Jakovcica, koji je medu ostalim najavio samostalne poteze za gradnju nove bolnice ako se stvari ne pokrenu s mrtve tocke. Nabrojio je potom sve važnije projekte u Istarskoj županiji, od Brijuni rivijere do Kaštijuna.

Uslijedila je potom svecana dodjela nagrada Grada Pule. Povelju Grada Pule dobio je Radio Pula, grb Grada Mikela Ristoski, Povelju pocasnog gradanina Gualtiero Mocenni, dok je nagradu Grada Pule dobio Herman Buršic.

Na završetku svecanosti prikazan je videospot nastao prilikom manifestacije "Japan u srcu" održane 25. ožujka u pulskoj Areni gdje su se okupila pulska djeca te na parteru uz pomoc crvenih i bijelih zastavica formirali japansku zastavu. Izrazi suosjecanja zbog katastrofe koja je pogodila tu zemlju, spot je poslan u grad Hekinan. Nagrade su podijeljene i ucenicima pulskih osnovnih i srednjih škola za likovne radove na temu "Japan u srcu". (Nera SOFTIC, snimio S. MILJEVIC)

Todorovicu, Komaru i Hauseru gradonacelnikove nagrade

Dodijeljene su i posebne gradonacelnikove nagrade, i to za poseban doprinos u promicanju Pule te humanitarno djelovanje i unaprjedivanje kvalitete života. Gradonacelnikove nagrade dobili su Zoran Todorovic za humanitarni rad, predsjednik udruge distroficara Davor Komar za unapjedivanje kvalitete života osoba s invaliditetom te glazbenik Stjepan Hauser. (N. S.)

Prijem za udruge antifašistickih boraca

Prije svecane sjednice predstavnici Grada tradicionalno su položili vijence na Giardinima kod ljekarne Centar, u Titovom parku, Parku Franje Josipa kod Veslackog kluba te na centralnom križu gradskog groblja. Vijence su položili i na spomenik palim antifašistickim borcima na pulskom te mornarickom groblju.

Gradonacelnik je u komunalnoj palaci organizirao i prijem za predstavnike Udruge antifašistickih boraca grada Pule i Saveza antifašistickih boraca Istarske županije. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter