Ne vozite se sami na posao, podijelite troškove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neprestano divljanje cijena goriva natjeralo je vozace na mijenjanje navika. Automobil se sve više koristi samo u nuždi, a sve manje iz zadovoljstva.

Ipak, ako u 7.40 sati letimicno pogledamo jedno od prometnijih gradskih raskrižja, primijetit cemo najmanje desetak automobila u kojima se nalaze samo vozac ili vozacica, koji zadubljeni u svoje misli prakticki automatski voze na posao.

U svijetu vec nekoliko desetljeca postoji sustav zvan carpooling, zajednicko putovanje više osoba privatnim automobilom, najcešce na relaciji kuca - posao. Time se štedi novac, smanjuju gužve i cuva okoliš.

Amerikanci poštuju ovaj nacin korištenja automobila do te mjere da su na svojim sofisticiranim brzim cestama uveli traku namijenjenu iskljucivo carpoolingu, u koju smiju automobili s najmanje dvije ili tri osobe.



Ovu društvenu inicijativu nije teško dogovoriti. Najprakticnije je medu kolegama iz istog poduzeca, koji svakog jutra odlaze i dolaze s posla te dijele troškove, no u manjim sredinama moguc je dogovor i medu susjedima. Carpooling je i zabavan jer stvara i produbljuje prijateljstva u vremenima kad je svima samo do novca.

Nije li ljepše poceti radni dan zanimljivim razgovorom, šalom ili socnim tracem podijeljenim s ostalim putnicima, nego, primjerice, mukotrpnom potragom za parkirnim mjestom dok istovremeno razmišljate o osobnim problemima?

Ako stanujete i radite u gradu, odnosno njegovoj periferiji, za putovanje od kuce do posla i natrag potrošit cete najmanje dvije litre benzina, što vas košta 22,44 kune. Za taj iznos možete prijeci 20-ak kilometara, što vam nije dovoljno za rješavanje osobnih obveza nakon posla.

Cak i u ovoj racunici, ako uzmemo u obzir radni tjedan, na kraju mjeseca na putovanje potrošite najmanje petstotinjak kuna. Tu su još i dodatni troškovi parkirališta, amortizacije vozila itd. No, kad bi se troškovi dijelili s ostalim putnicima, potrošili biste vjerojatno cetiri puta manje, a istovremeno biste manje trošili vozilo, prvenstveno gume i kocnice.

U Hrvatskoj se usluge prijevoza traže i nude na pet specijaliziranih portala, poput Ajmoskupa.com i Putpodnoge.com Najstariji i najposjeceniji je Gorivo.com Gorana Kadica iz Poreca, na kojem se svakodnevno objavljuju relacije na kojima korisnici putuju.

Da stvar odlicno funkcionira uvjerili smo se i sami, registriravši se i objavivši putovanje prema Zagrebu, nudeci mjesto za tri osobe uz podjelu troškova. Vec nakon sat vremena primili smo e-mail dvojice studenata s upitom koliko bi ih koštalo putovanje te hocemo li ih, s obzirom da imaju puno prtljage, odvesti pred mjesto stanovanja. (Krešimir TADIJIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter