Ne vjerujem u novu kulturnu revoluciju

Furio Radin (Goran Mehkek/CROPIX)
Furio Radin (Goran Mehkek/CROPIX)

Buran početak rada nove Vlade, te izostanak dogovora vladajuće većine s predstavnicima nacionalnih manjina, povod su za razgovor s dr. Furiom Radinom, nezavisnim zastupnikom talijanske nacionalne manjine i jednim od najiskusnijih hrvatskih političara. Radin nije podržao Vladu HDZ-a i Mosta, iako očekuje da se uskoro postigne dogovor parlamentarne većine i manjinaca.

- Kako ocjenjujete nastupni govor novog premijera Tihomira Oreškovića i prve izjave novih ministara?

- Govor premijera Oreškovića bio je neobičan u formi i u sadržaju. Zanemarimo li formu, jer ona spada u slobodu izražavanja, sadržaj je pokazao da premjer privilegira gospodarske teme, što smo svi očekivali s obzirom na njegov profesionalni profil i na ekonomsku krizu u koju se Hrvatska nalazi. Svi ostali sadržaju su bili samo naznačeni u natuknicama, ili su potpuno izbjegnuti. Naprimjer, ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i kultura i obrazovanje, za što smo posebno zainteresirani kao pripadnici i zastupnici nacionalnih manjina, nisu našli mjesta u prezentaciji programa vlade. To je bio jedan od razloga zašto nisam dao potporu novoj Vladi.

- Kakva je pozicija zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru - pola je podržalo novu Vladu, dok su ostali u opoziciji?

- Na dan predstavljanja programa, Klub nacionalnih manjina je imao više susreta s predstavnicima Domoljubne koalicije i s mandatarom. Kao što znate, postoje prijedlozi zajedničkog programa koji još nisu potpisani. Ostavili smo prostor za daljnje pregovore, koji bi se trebali odvijati za nekoliko dana, na način što smo manjinskim zastupnicima iz našeg kluba ostavili slobodu glasovanja. Od šest zastupnika, dva su, u znaku dobre volje za buduću suradnju, podržala Vladu, dok su četiri takvu podršku uskratili. Preostala dvojica zastupnika manjina, kao što je poznato, nisu članovi našeg kluba.

- Očekujete li dogovor predstavnika vladajuće koalicije i svih manjinskih zastupnika o suradnji i podršci Vladi?

- S moje je strane odgovorno to očekivati, i to prije izglasavanja proračuna za 2016 godinu. Ali tu nije bitan dogovor, već sadržaj tog sporazuma i tu ne mogu predvidjeti ništa. Naši prijedlozi, kako zajednički tako i pojedinačni, predani su već odavno. Vjerujte mi da su vrlo detaljni i argumentirani. Vlada je na potezu.

- Predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta nisu posebno istakli poštovanje ljudskih i manjinskih prava. Nazirete li problem u tome?

- To je uvijek problem. Razgovori koje smo imali s Domoljubnom koalicijom i s Mostom trebali bi nas uvjeriti da neće biti regresije u pravima i da će se ona, zapravo, poboljšati. Susreti su bili vrlo kolegijalni i srdačni, ali dešava se da partneri u Domoljubnoj koaliciji, poput pravaša Ivana Tepeša, traže smanjenje broja zastupnika nacionalnih manjina, što je suprotno tim dogovorima i samom Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina. Mene ne iznenađujuće Tepeševo mišljenje, nego činjenica da vladajuća koalicija nema o tome zajedničko mišljenje.

- Najavljuje se "registar izdajnika", značajne promjene u kulturnoj politici, te velike promjene u obrazovanju (s novim domoljubnim sadržajima). Hoće li kultura i prosvjeta biti HDZ-ova osveta, odnosno pokušaj svjetonazorske "revolucije"?

- Ne vjerujem, to bi bila iracionalna politika, kakva se u Hrvatskoj prestala provoditi dolaskom trećeg milenija. Ako bi se poduzeo samo manji dio onoga što su pojedini zastupnici desnice najavili prilikom predstavljanja vladinog  programa, ili neki ministri izrekli ovih dana, Hrvatska bi postala europsko ruglo.

- Ponovno ste u saborskom klubu s IDS-om?

- Da. Preciznije, u Klubu IDS-a i nezavisnog zastupnika Furia Radina. Kao i u prošlom mandatu. IDS je zaštitnik prava talijanske nacionalne zajednice u Istri, a zajednička nam je i politika regionalizacije Hrvatske i posebnog mjesta Istre u takvoj napokon decentraliziranoj državi. Dok će, za predstavnike nacionalnih manjina, biti moguće članstvo u dva kluba, ja ću biti član istrijanske regionalističke parlamentarne frakcije. Zbog nje smo, u Hrvatskoj, cijenjeni. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter