Ne vidi oko fotografiju, nego um!

Promocija Istre i Hrvatske u Bavarskoj
Promocija Istre i Hrvatske u Bavarskoj

U Istri je 130 crkvi s freskama, a ta činjenica, među ostalim, nalaže i profesionalno fotografiranje zidnih slika. O toj su temi na okruglom stolu pod nazivom "Fotografija u službi povijesti umjetnosti - problemi fotografiranja zidnih slika in situ", preksinoć u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu raspravljali profesionalni fotograf Đani Celija, poljski stručnjak Grzegorz Jan Rodak, restaurator za zidne slike, mozaike i drvenu skulpturu radionice Ars Restauro, Damir Matošević, kustos arheološkog odjela i dokumentarist/fotograf rovinjskog Zavičajnog muzeja i Ivo Puniš, fotograf projekta 'Umjetnička baština istarske crkve'.

Poljski stručnjak Grzegorz Jan Rodak rekao je da su freske osjetljive na kemijske tvari, pa tako i na blage kiseline koje nastaju disanjem više ljudi u crkvi odnosno spojem oslobođenog ugljičnog dioksida i prisutne vlage.

- Ne vidi oko fotografiju, nego um, naglasio je fotograf Ivo Puniš u raspravi kako da fotografija bude čim vjerodostojnija realnom stanju na terenu. Tako ono 'bijelo' vidi um, a ne oko, dodao je Puniš. U tom kontekstu profesionalni fotograf Đani Celija ključnim i nužnim smatra korištenje tonske karte. Iako su, kako se čulo iz publike, važni i monitori. Jednako bitnim Celija smatra fazu pripreme odnosno prethodni obilazak lokacije i generalni plan snimanja svih detalja, usklađen s naručiteljem.

Damir Matošević iz rovinjskog Zavičajnog muzeja smatra bitnim da fotografije fresaka, kao i lokacije freska ulaze u jedinstvenu bazu podataka, ali da je ta baza zbog mogućih krađa, posebno crkvica na osami, dostupna samo institucijama. Razgovor je uspješno moderirao Franko Frgačić, predsjednik udruge ljubitelja fotografije Format. (Zoran ANGELESKI)

 


Podijeli: Facebook Twiter