Ne uznemiravajte sredozemnu medvjedicu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredozemna medvjedica, koja se cesto može vidjeti na rtu Kamenjak, videna je i u nedjelju. Buduci da se približava turisticka sezona uz sve veci broj posjetitelja rta, ravnatelj javne ustanove Kamenjak Neven Iveša apelira na posjetitelje da je ne uznemiravaju.

- Medvjedicu i dalje vidamo u akvatoriju rta Kamenjak, što je neobicno jer se ona vida zimi i u proljece, no ne ovako kasno. Upozoravamo sve posjetitelje da se radi o strogo zašticenoj vrsti, ciji je broj jedinki na Mediteranu tek nekoliko stotina.

Kazna za uznemiravanje i ubijanje sredozemne medvjedice je sto tisuca kuna prema Zakonu o zaštiti prirode, istice Iveša.

Djelatnici ustanove nadzirat ce stanište medvjedice i, svi koji je uznemiravaju, bit ce sankcionirani. Svi mogu uživati i gledati je, ali bez uznemiravanja, dodao je.

Oni koji vide sredozemnu medvjedicu, mogu to dojaviti djelatnicima Kamenjaka ili udruzi Grupa sredozemna medvjedica. Ova medvjedica obitava na Kamenjaku zbog idealnih uvjeta staništa, zbog brojnih špiljskih kompleksa te zbog pravila javne ustanove prema kojem posjetitelji ne smiju boraviti na tom podrucju izmedu 22 i 7 sati, što joj osigurava mir i odmor, napominje Iveša.

Boravak medvjedice na Kamenjaku je biološki indikator ocuvanosti i vrijednosti staništa, osobito podmorja, zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter