Ne uzimati svojevoljno jodnu profilaksu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) upozorio je danas da svojevoljno uzimanje jodne profilakse kao mjere zaštite od radioktivnoga joda može biti potencijalno opasno po zdravlje.

Iz DZRNS-a su veceras priopcili da s ostalim strucnim organizacijama za slucaj nuklearne i radiološke nesrece prate stanje u Japanu kako bi se javnost mogla na vrijeme informirati te poduzeti potrebne mjere zaštite. I dalje smatraju da na podrucju Hrvatske ne treba ocekivati radioaktivnost iz ugroženih japanskih elektrana koja bi zahtijevala bilo kakve mjere zaštite i spašavanja stanovništva.

U hrvatskim medijima danas je objavljeno da su Geigerovi brojaci su u Hrvatskoj rasprodani i da gradani u ljekarnama traže tablete joda koje štite od posljedica zracenja, a koje se u Hrvatskoj ne mogu kupiti jer nisu registrirane.

Po posljednjem službenom izvješcu japanskih služba za nuklearnu i radiološku sigurnost, ima naznaka da je tzv. Hiper spasilacki tim vatrogasnog odjela grada Tokija uspješno doveo elektricnu energiju u nuklearnu elektranu Daiichi u prefekturi Fukushima. Taj tim poceo je jucer raditi na toj zadaci i, po svemu sudeci, uspješno je prikljucio pricuvne izvore napajanja NE Daiichi na vanjsku energetsku prijenosnu liniju. Dodaje se da se planira da ce u 14 sati poceti dostava vode u nukelarku. Od 18 radnika koji rade na toj zadaci u nuklearki, jedan radnik bio je izložen radijaciji od 106,3 mSv (mikrosiverta) bez unutrašnje kontaminacije koja nije utvrdena ni kod drugih radnika, a medicinska pomoc do sada nije bila potrebna ni u jednom slucaju.

Takoder i dalje nema promjena u režimu medunarodnih letova i plovidbe preko vecih japanskih zracnih i pomorskih luka, a nije nužno ni provjeravati kontaminaciju putnika koji dolaze iz Japana.


Podijeli: Facebook Twiter