Ne ustrucavajte se zatražiti crveni listic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pozivam sunarodnjake Srbe da izadu na izbore i glasaju kao pripadnici manjina za zastupnike srpske nacionalne manjine, uputila je svoj poziv Mirjana Galo, predsjednica Županijske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke. Poziva ih da se ne srame, ne ustrucavaju i ne boje zatražiti crveni listic i iskoriste svoje gradansko pravo.

- Uzimanjem manjinskog listica pokažite da je Istra drugacija od ostatka Hrvatske, porucila je Galo. U Istri se nije problem izjasniti kao Talijan, ali se na Srbe ne gleda jednako tako, veli ona, zato se mnogi ne žele izlagati diskriminaciji i zatražiti crveni listic.

Galo smatra da je medu 24.000 neopredijeljenih stanovnika Istre znacajan broj Srba, koji se nisu željeli izjasniti kao Srbi zbog svega što se dogodilo u proteklim godinama.

- Kada budemo gradanska država, nece biti potrebe za stranke s nacionalnim predznakom. Sve dok postoje stranke s hrvatskim predznakom, potrebne su i one s predznakom manjina.

Za liste srpske manjine mogu glasati samo oni koji su opredijeljeni kao Srbi u birackim popisima. U Istri je takvih 9.600, od kojih u Puli 4.800 biraca. Srbi su najbrojnija manjina u Puli, dok su u Istri u cjelini najbrojnija manjina Talijani.

Ni SDP-u niti IDS-u ne odgovara da Srbi izadu na izbore kao manjina, jer u pravilu glasaju za ove dvije stranke, smatra ona.

Mirjana Galo ponovila je izrazito nezadovoljstvo SDSS-a zbog odluke Ustavnog suda kojom je poništen zakon koji manjinama dozvoljava dvostruko pravo glasa.

U Hrvatskoj sve više raste nejednakost, a SDSS se zalaže za etnicku i kulturnu jednakost i pravo na vjeroispovijest. Dok se drugi bore za vlast, SDSS se bori za jednakost. Još uvijek se nije u svoje domove u Hrvatsku vratilo oko 60.000 Srba. Još uvijek 315 gradana traži povrat stanarskih prava u Puli, veli ona.

Premda neki sunarodnjaci zamjeraju SDSS-u koaliranje s vladajucom strankom, Galo pojašnjava da je u prirodi manjinskih zastupnika da ne budu u oporbi, jer ce se puno lakše izboriti za prava svojih sunarodnjaka u koaliciji s vladajucom strankom.

Najavila je gostovanja potpredsjednika stranke i jednog od trojice kandidata SDSS-a za izbore Milorada Pupovca u nedjelju u Circolu s pocetkom u 11 sati. Mirjana Galo pozvala je sve sugradane da se odazovu ovoj prilici i pitaju ga sve što ih zanima. (J. ORLIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter