Ne uspijem li vraćati kredit, ostat ću bez sela

Ivan Jakovčić (S. NIKETIĆ/CROPIX)
Ivan Jakovčić (S. NIKETIĆ/CROPIX)

Ima li medijska lavina puna informacija o bankovnim kreditima snage da sa scene odgurne i jednog od najdugovječnijih hrvatskih političara, šefa IDS-a Ivana Jakovčića, pitanje je koje je u javnosti sve prisutnije.

Iako je Jakovčić već mjesecima pod napadima političkih konkurenata, među kojima je i bivši stranački prijatelj Damir Kajin, zbog velikih kredita koje je podigao za kupnju sela Sveti Juraj, uređenje obiteljske kuće u Poreču te preuzimanja državne zemlje, sumnje su postale sve otvorenije s približavanjem europskih i lokalnih izbora.

Stoga smo od Jakovčića zatražili da "otvori karte" i kaže odakle mu novac za sva ta kreditna zaduženja i ima li mjesta sumnji u korupciju, koju danonoćno pobuđuju njegovi politički, medijski i poslovni protivnici.

- Pa dobro, koliko zapravo iznose kreditne obveze koje imate za kuću, selo Sveti Juraj i zemlju što se je kupili?

- Za obiteljsku kuću u Poreču, u kojoj živi moja bivša supruga, kreditna rata iznosi 21 tisuću kuna mjesečno. Ja otplaćujem sedam tisuća kuna mjesečno od moje redovite plaće.

- A koliki je iznos vaše plaće kao istarskog župana?

- Kako koji mjesec, kreće se oko 16 tisuća kuna.

- U vlasništvu ste tvrtke Juniperus, kojom sada upravlja odvjetnički ured. Kako ta tvrtka, čija je dobit za prošlu godinu bila tek oko tristo kuna, otplaćuje kredit za kupnju i obnovu sela kojeg posjedujete?

- Moja tvrtka otplaćuje kredit od 300 tisuća eura kojim sam obnovio tri kuće u selu Sveti Juraj. Te tri kuće počet ću iznajmljivati ovog ljeta i ta će mi zarada pomoći da vraćam kredit.

- Kako je moguće da ste sada otplaćivali taj kredit a tvrtka nije donosila nikakve prihode?

- Kredit za obnovu kuća počeo sam otplaćivati u desetom mjesecu lani uplatom novca od kuće moje pokojne bake iz Austrije, i to ću činiti do ovoga ljeta kada će se kuće početi iznajmljivati. Dakle, u ovom trenutku, osim dijela plaće, i veći dio prihoda od austrijske kuće koristim za otplatu kredita.

Taj iznos će do ljeta biti oko 30.000 eura, poslije će kuće imati prihod kojim će se otplaćivati cijeli kredit. To svatko može razumjeti ako želi. Voditelj emisije "Nedjeljom u 2" to baš nije htio razumjeti. U slučaju da ne uspijem, banka će mi uzeti kuće, odnosno selo Sveti Juraj koje se sastoji od tri kamene kuće, kao što čine i drugima koji imaju hipotekarni kredit. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter