Ne ukidajte TZ Savudrije!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi turisticki djelatnici, iznajmljivaci privatnog smještaja i gradani Savudrije zabrinuti su zbog prijedloga ukidanja mjesne Turisticke zajednice i formiranja organizacije niže razine, tj. turistickog društva, rekao je jucer predsjednik nedavno konstituiranog Mjesnog odbora Savudrija Fabricio Vežnaver. Konferenciji za novinare prisustvovali su i clanovi MO-a Massimo Rabar, Josip Šverko, Michele Franzutti i Livio Šverko.

Time bi mjesto, istaknuli su, izgubilo svoju glavnu karakteristiku, a to je da je Savudrija turisticka destinacija prve razine. TZ Savudrije osnovan prije 14 godina sprema se konacno preseliti u novi prostor pored svjetionika i djelovati u cijelosti pod kapom umaškog TZ-a.

Po sili zakona, od 1. sijecnja turisticke zajednice mjesta su ukinute, ali je, istaknuo je celnik MO-a, postojala mogucnost da se ponovno osnuju, za što je trebala suglasnost gradonacelnika. Medutim, umaški sindako Vili Bassanese to nije ucinio, s opravdanjem da je taj TZ financijski neodrživ, da ne ostvaruje dovoljno nocenja, da nema objekata u najvišoj A kategoriji (Kempinski je svrstan u C grupu), te da Umag treba razvijati kao jedinstveni brend.

Clanovi MO-a sumnjaju da su to pravi razlozi - po njima se iza ukidanja kriju politicki motivi, odnosno revanšizam. Od Grada ocekuju povlacenje takvog poteza te da poštuje njihove odluke i ocekivanja. MO smatra apsurdnim da u ovoj prici svoje mišljenje daje TZ Umaga, dok se žitelje Savudrije ništa ne pita. Znaju da je s mjesnim TZ-om bilo problema i polemika, posebno vezanih za rad bivšeg direktora i IDS-ovca Darija Penca, ali to je Grad trebao odvojeno razmatrati.

Iznijeli su i niz drugih stvari koje ih muce, poput održavanja Društvenog doma u Bašaniji, u kojem se nalaze podrucni vrtic i škola te u kojem se u zadnje vrijeme malo interveniralo.

- Grad nam ondje mora osigurati odgovarajuci i opremljen prostor za rad MO-a, pokositi travu da se djeca ne igraju u gustoj travi, zatim provjeriti status gradske parcele u Volpariji, gdje je privatna osoba postavila radionicu za obradu kamena s bucnim uredajima koji smetaju tamošnjim žiteljima. U Grupiji i Medigiji ostalo je mnogo materijala viška uz cestu zbog kopanja vodovodnog kanala za golf igralište u Crvenom Vrhu. Grad mora utvrditi tko je odgovoran i pobrinuti se da se to pocisti i sanira, rekao je Vežnaver.

Osvrnuli su se i na izmjene Detaljnog plana uredenja Zambratije, za koji se ne zna kada ce biti dovršen, niti gdje ce naposljetku biti ucrtana cesto spominjana i kritizirana zaobilaznica, cije je izmještanje iz Montenetske ulice 120 mještana tražilo peticijom.

- Tražimo da projektanti poštuju pravila i naše sugestije te da nam više ne predlažu vec gotove planove, u cijoj izradi gradani nisu sudjelovali, zakljucio je Franzutti.


Podijeli: Facebook Twiter