Ne uđe li Hrvatska u EU, Vlada bi mogla pasti

Ilustracija (arhiva/A. TOŠIĆ)
Ilustracija (arhiva/A. TOŠIĆ)

 (N)ova politička godina mogla bi, bez obzira koliko to otrcano zvuči, biti - presudna. Barem što se tiče političke scene i njezinih glavnih aktera, koji će na svibanjskim izborima za lokalnu i regionalnu samoupravu preživjeti ili poginuti za svoje stranke i izborne liste. Lokalni izbori neće biti jedini stres-test za hrvatsku politiku - tu je i ulazak u EU, koji je sve nesigurniji zbog ponašanja susjedne Slovenije, ali i nekoliko velikih zemalja Unije. Neulazak u EU mogao bi, smatraju analitičari, srušiti Vladu, koju dio opozicije već "ruši" zahtjevima za formiranje tehničke vlade ili vlade nacionalnog jedinstva.

U svakom slučaju, pred nama je godina izazova. Ne uđe li Hrvatska u EU, Vlada bi mogla pasti, dok će gradonačelnici, župani i načelnici općina u svakom slučaju imati nove mandate. Ekonomija će, predviđaju politički analitičari, opet biti u drugom planu zbog izbora, koji su za vladajuću Kukuriku koaliciju važni da potvrdi vlastiti rejting, dok opozicija uspjehom na njima namjerava uzdrmati Vladu i potvrditi svoju vjerodostojnost.

"Očekuju nas porazi obje velike stranke, odnosno njihovih koalicijskih blokova na lokalnim izborima, a uz malo sreće, čeka nas i lakše preživljavanje", kaže dr. Žarko Puhovski sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Sociolog dr. Slaven Letica, nekadašnji saborski zastupnik, smatra da smo ušli u "doba vedre apokalipse". "Sada smo u situaciji kao kad se raspadala Austrougarska Monarhija, to se zvalo vedra apokalipsa", napominje Letica i objašnjava: "Treba se podsjetiti da ova vlast nema nikakvog alternativnog plana što da radi. Poput onih dvanaest sirotana koji čekaju Godota, tako i Radimir Čačić i Zoran Milanović čekaju godinu dana nekoga koga nitko još nije vidio. Čekaju investicijski tsunami, katarskog šeika, Kineze koji će graditi prugu do Rijeke, itd. Sada je otišao Čačić, pa imamo Vesnu Pusić koja čeka europske fondove, u koje ćemo 2013. više uplatiti nego što bi iz njih mogli dobiti".

Svibanjski izlazak na lokalne izbore vjerojatno neće biti, kako se očekivalo, povezan s prvim hrvatskim izborima za Europski parlament. Politolog Davor Gjenero napominje da će se o europskim izborima odlučiti tek "ako nakon drugog monitoring izvještaja u ožujku postane jasno da Hrvatska ulazi u EU te da bilateralni problem sa Slovenijom bude razriješen. Očito je da Slovenija neće ostati zadnja u ratifikaciji jer ni Njemačka neće prije početka lipnja ratificirati hrvatski pristupni ugovor".

"Milanovićeva administracija krajnje je aljkavo odrađivala obveze prema EU-u. Najbolji primjer je kompliciranje oko brodogradilišta, a i neke druge obveze nisu riješene. Na reformi pravosuđa nije napravljeno ništa. Hrvatsko građansko društvo treba postaviti kriterije Vladi i osobito premijeru", smatra Gjenero. (piše D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter