Ne ubija samo alkohol za volanom, vec i marihuana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne ubija samo konzumacija alkohola tijekom vožnje, vec i utjecaj droge, pa cak i lake vrste, poput marihuane. Barem je takve rezultate pokazalo najnovije istraživanje provedeno na 44 tisuce vozaca stradalih u prometnim nesrecama.

Clanak objavljen u USA Today autora Jonathana Shormana doveo je u pitanje mnoga pozitivna stajališta kada je legalizacija lake droge u pitanju.

Cak 25 posto poginulih vozaca bilo je pozitivno na drogu, što je zapanjujuci rezultat koji pokazuje da nije samo alkohol neprijatelj broj 1 vozaca.

Istraživanje je provedeno na 44 tisuce vozaca koji su poginuli tijekom vožnje, u razdoblju od 1999. i 2009. godine. Njih 24,9 posto bilo je pozitivno na drogu, dok je kod 37 posto razina alkohola u krvi bila veca od dopuštene granice.

Od vozaca koji su bili pod utjecajem droge 22 posto bilo je pozitivnih na marihuanu, 22 posto na kemijske stimulanse i 9 posto na teže droge.

Studija autorskog dvojca Eduarda Romana i Roberta Voasa bila je prva takve vrste, a cilj joj je bio pokazati u kojoj je mjeri droga zastupljena tijekom fatalnih prometnih nesreca.

Istraživanje se bavilo i vezom izmedu alkohola i droge, te je došlo do rezultata da droga u kombinaciji s alkoholom nema nikakvog dodatnog utjecaja.

"Ako je vozac pijan, nije važno je li on i pod utjecajem droge. Alkohol je taj koji ga cini nesposobnim za vožnju", objasnio je Romano.


Podijeli: Facebook Twiter