Ne stignu li place, ponovo cemo u štrajk!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ako u srijedu ne dobijemo informaciju o definiranom datumu kada ce pozajmica Hrvatskog fonda za privatizaciju biti odobrena za place i deblokadu racuna TESU-a, ponovno krecemo u štrajk", rekao je predsjednik štrajkaškog odbora Rajko Kutlaca koji je u utorak Vladi i ministru gospodarstva ?uri Popijacu uputio dopis kojim hitno traži da se pozajmica što prije odobri.

Kultlaca u svom dopisu iskazuje sumnju u obecanja koja su dana radnicima, opisujuci pritom njihovu svakodnevnu agoniju i borbu za goli život, a upozorava i na opstanak poduzeca koje može proizvoditi i plasirati proizvod na svjetskom tržištu, ali mu to, upozorava, ne omogucava njegov vlasnik, odnosno Vlada.

"Sedam mjeseci rada i proizvodnje bez place nadilazi tjelesne i mentalne rezerve radnika TESU-a, a usprkos svemu poduzece i dalje proizvodi. Danas smo u situaciji da cemo predati proizvod polovicom kolovoza i dobiti uplatu od 100 tisuca eura od narucitelja ili necemo predati pa cemo placati penale od 6.000 eura dnevno, a da pritom nemamo za materijal kojim bismo završili proizvod", veli Kutlaca.

Proziva Vladu što vec cetiri mjeseca obecava da ce riješiti minimum potreban za preživljavanje radnika i nastavak proizvodnje.

"Još uvijek ništa. Više nismo sigurni jesu li sredstva koja su nam prije mjesec dana znacila život sada dostatna jer im vrijeme smanjuje vrijednost. Od odluke Fonda za privatizaciju o posudbi sredstava prošla su dva tjedna, a državni tajnik nam ne može reci ni kada cemo novac dobiti.

Cemu više da vjerujemo, iskustvu, ispunjenim obecanjima ili osobama", pita se Kutlaca. Dodaje da ce odobreni novac možda biti dovoljan za pokrivanje troškova karmina poduzecu koje je moglo opstati, ali mu nije pružena ruka spasa.

"Nitko nas nece uvjeriti da se nije moglo. Može se još uvijek", porucio je Kutlaca Vladi i resornome ministarstvu. Dodao je da problem TESU-a treba riješiti danas jer ce sutra biti prekasno.


Podijeli: Facebook Twiter