Ne spominjemo Istru, ali spominjemo decentralizaciju

Zoran Milanović sa suradnicima u Tinjanu na Sajmu pršuta predstavio listu za 8 izbornu jedinicu (Davor ŠIŠOVIĆ)
Zoran Milanović sa suradnicima u Tinjanu na Sajmu pršuta predstavio listu za 8 izbornu jedinicu (Davor ŠIŠOVIĆ)

Tijekom drugog dana Internacionalnog sajma pršuta, u Tinjanu je u općinskoj vijećnici, uglavnom novinarima, predstavljena lista koalicije Hrvatska raste za 8. izbornu jedinicu. Nakon što je Željko Jovanović pojedinačno predstavio kandidate, naglasivši kako je prosjek starosti na ovoj listi 43 godine, odnosno najstariji kandidat ima 49, a najmlađi 23 godine, riječ su najprije dobili SDP-ovi koalicijski partneri.

Nansi Tireli je u ime Hrvatskih laburista, govoreći o programu koalicije "Hrvatska raste, naglasila: "Ozbiljno smo pristupili poslu i znamo nabrojati sve ono što želimo učiniti u naredne četiri godine", dok je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika rekao da "ova sjajna lista pokriva sve profesije i sav teritorij našeg prekrasnog zavičaja i u osmoj izbornoj jedinici nema prave konkurencije", te je dodao kako su za dobrobit umirovljenika u dosadašnjem mandatu "učinjeni mali, ali kvalitetni pomaci, a tako ćemo i nastaviti".

Uvođenje reda

Peđa Grbin je pak naglasio kako je u proteklom mandatu najvažnije postignuće dosadašnje Vlade bilo uvođenje reda, i to ne samo kroz fiskalizaciju, već je red uveden i u zdravstvu i u pravosuđu i u svim područjima života i rada, te zaključio: "Sve smo to radili kako bismo stvorili preduvjete da Hrvatska napokon počne rasti i razvijati se poput svih ostalih europskih razvijenih država".

Zaključno izlaganje na ovom brzom tinjanskom predstavljanju liste Hrvatska raste pripalo je Zoranu Milanoviću, kojeg je Jovanović najavio kao "sadašnje i budućeg premijera"

- Najgora i najopasnija je rutina, u njoj je klica fatalnog neuspjeha i zato mi ne želimo raditi rutinski, već vođeni stalnim kreativnim nemirom, na što nas povjerenje koje smo dobili u prvom mandatu i obavezuje. Borili smo se za stvarnog malog čovjeka i Hrvatska je danas u svakom pogledu bolja i uređenija država nego prije četiri godine. Sve novo što smo stvorili još je uvijek mlado, nježno i krhko, treba stasati, zato tražimo još jedan mandat da nastavimo raditi ovaj posao, ali ponavljam - ne rutinski, zaključio je Milanović.

Na novinarska pitanja odgovarao je nešto kasnije, izvan vijećnice. Prvo pitanje, o izjavi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na facebooku "da će ona preuzeti izvršnu vlast jer ju tehnička vlada nje sposobna obnašati" (za što je predsjednica kasnije rekla da je bilo mišljeno ironično), Milanović nije htio komentirati jer nije znao točno što je ona rekla, samo je naglasio kako je "Vlada uvijek vlada".

Koji je plan na snazi?

Na pitanje o "planu C", Milanović je rekao da on zasad funkcionira, izbjeglice se prosljeđuju u Sloveniju, a ako tu bude problema, "mudriji smo nego mjesec dana, sve pratimo okom sokolovim, pa imamo i plan D, i E, i F, i kolikogod treba". Ni Slovenija ni Austrija nemaju žicu na granici kao Mađarska, odgovorio je Milanović na novinarsko potpitanje što ako i Slovenija zatvori granice.

Na pitanje o postizbornim koalicijama, također nije htio odgovoriti, ali je raniji navod Silvana Hrelje da lista Hrvatska raste u Istri nema konkurencije komentirao, rekavši da je IDS u Istri zdrava konkurencija s kojom će se njegova lista boriti za naklonost onih birača koji podržavaju hrvatski rast. Na novinarski upit da komentira izjavu Borisa Miletića o tome kako ni HDZ ni SDP nemaju Istru u svom predizbornom programu, Milanović je odgovorio kako u programu izrijekom nema ni Splitsko-dalmatinske županije, pa ni grada Zagreba, ali zato ima decentralizacije.

- Istarski gradovi će imati više sredstava nego prije, ali i više obaveza, a država će napraviti bolnicu u Puli i druge velike infrastrukturne projekte. Što se tiče istarskog ipsilona - vidjet ćemo što je moguće, ali nećemo davati lažna obećanja, rezimirao je Milanović. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter