Ne smanjuje se naknada za ambalažni otpad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy najavila donošenje novog pravilnika o ambalažnom otpadu, koji ce donijeti velike promjene u tom sustavu, na tisuce ljudi koji svoj obiteljski proracun pune ili barem dopunjavaju skupljanjem PET boca i limenki za pice po kontejnerima i kantama za smece zasad ipak, kako doznaje Vjesnik u Ministarstvu, nece ostati bez tog, za njih važnog izvora prihoda.

Ministrica je velike promjene najavila zato što je dosadašnji sustav s povratnim naknadama za takvu ambalažu, prema njezinim rijecima, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost posljednjih godina stvorio velike gubitke od cak 750 milijuna kuna.



"No, zasad necemo ukidati i smanjivati povratnu naknadu za ambalažni otpad, nego ce se prvo razmotriti razlicite opcije i iskustva drugih država kako bismo izabrali najbolju", najavila je ministrica, prenosi Vjesnik.

Novi Zakon o otpadu koji je vec napisan, a sada se finaliziraju posljednji detalji, uz ostalo predvida obvezu jedinica lokalne samouprave da organiziraju primarnu selekciju otpada što znaci da ce se mijenjati i gotovo svi podzakonski propisi vezani uz otpad, pa tako i Pravilnik o ambalažnom otpadu.


Podijeli: Facebook Twiter