Ne slažem se s Kajinovim ocjenama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ocjena da Vlada vodi gotovo zlocinacku politiku za mene nije prihvatljiva", kazao je župan Ivan Jakovcic na konferenciji za novinare u cetvrtak komentirajuci nedavnu oštru kritiku Damira Kajina upucenu Vladi Jadranke Kosor.

Novinare je zanimalo bi li, po njegovom mišljenju, Kajinova izjava mogla imati štetne posljedice za IDS i je li ga netko iz Kukuriku koalicije kontaktirao zbog toga. "Nisam razgovarao ni s kim od naših politickih partnera. Imao sam neke kontakte iz diplomatskih krugova. I to je sve što u ovom trenutku mogu reci", bio je neodreden.

Upitali smo ga i je li na susretu u srijedu s predstavnicima Vlade osjetio ljutnju zbog izjave njegovog stranackog kolege, na što je kazao: "Ono što je Kajin izrekao sigurno nije ugodno za premijerku i Vladu. No, moram reci da sam vrlo zadovoljan razgovorom s potpredsjednikom Vlade Darkom Milinovicem oko dinamike izgradnje bolnice u Puli.

Postoji cvrsta odluka, odnosno politicka volja Vlade da se ide u projekt izgradnje bolnice. To smo dogovorili na sastanku. Pritom nisam osjetio da bi zbog bilo cega oni odustali od izgradnje bolnice, što pozdravljam i mislim da je to dobro za odnose u hrvatskoj politici".

Na pitanje je li se možda u ime IDS-a ispricao predstavnicima Vlade, Jakovcic je odgovorio da nije. "Analize i brojke koje je iznio Kajin su tocne. No, ne mogu se složiti s njegovim ocjenama. Mislim da su takve ocjene nepotrebne jer moramo svi, bez obzira tko je na vlasti, uciniti sve da ovoj zemlji bude bolje.

Kajin je izjavio ono što je mislio izjaviti, a ja ono što ja mislim o tome. Mi smo u istoj stranci, imamo istu analizu kad govorimo o teškoj financijskoj situaciji, ali imamo razlicit nacin ocjenjivanja. To je pitanje stila. A stil cini covjeka", zakljucio je Jakovcic razgovor o toj temi.

Novinare je zanimao i županov komentar na ispriku predsjednika Ive Josipovica zbog hrvatske politike podjele BiH izrecene u Sarajevu pred bosanskohercegovackim parlamentom. "Mislim da je to potez državnika. Josipovic je napravio ono što je trebao napraviti", kratko je rekao.

Najdraža tema mu je ipak bila dobiveno odlicje koje mu je nedavno urucio austrijski ministar vanjskih poslova. Pojasnio je da je njegovo odlicje cetvrto priznanje po važnosti koje Austrija dodjeljuje onima koji su necime zadužili tu zemlju.

"Želim ovo odlicje podijeliti sa svim ljudima koji su me podržavali sve ove godine. U ovih 20 godina vodenja politike bilo je teških trenutaka i dobiti visoka odlicja Italije, Hrvatske i sada Austrije za mene je iznimno visoko priznanje i potvrda jedne politike koju smo vodili svi zajedno, ili barem velika vecina gradana Istre. U novijoj povijesti Istre jedini sam Istrijan koji je primio tako visoko priznanje", pohvalio se župan.

No, to mu je odlicje poslužilo i za obracun s onima koji su ga u negativnom kontekstu povezivali s poslovima u Austriji. Naime, rekao je da je priznanje potvrda da su price i optužbe izrecene i napisane na njegov racun, a koje se vezuju uz Austriju, bile promašene, ocito aludiravši na to što ga opozicija, ali i mediji cesto vezuju uz afere austrijske Hypo banke. (B. ŽIŽOVIC)

Kosor uskoro u Istri
Župan je kazao da je u srijedu boravio u Zagrebu i zbog pripreme dolaska premijerke Kosor u Istru. "Naša je želja i zahtjev da se za njenog boravka Istri potpiše sporazum o izgradnji bolnice u Puli. Buduci da se radi o poslu teškom oko 100 milijuna eura i vrlo kompleksnom sporazumu, u Zagrebu smo dogovarali zadnje detalje. Nadam se da ce tekst sporazuma biti spreman za nekoliko tjedana kada premijerka dolazi u Istru", rekao je.

Ženska stražnjica je loše uložen novac
Spot Hrvatske turisticke zajednice, oko kojeg se posljednjih dana vodi žustra rasprava, Jakovcic je takoder imao potrebu komentirati. Kazao je da ne misli kako bi se rasprava trebala voditi oko toga je li u njemu ženska stražnjica primjerena ili nije, vec bi se trebalo razgovarati o promociji Hrvatske.

"Mogu razumjeti senzibilnost premijerke da taj spot ima i seksisticke konotacije, ali mislim da je važnije da je taj spot loš. Kao strucnjak za marketing mogu reci da taj spot ne pokazuje gotovo ništa o Hrvatskoj. Taj spot je definitivno loše uložen novac", ustvrdio je.


Podijeli: Facebook Twiter