Ne skuha li ručak za 10 kuna - batine

S prošlogodišnjeg mimohoda protiv nasilja nad ženama (arhiva/M. ANGELINI)
S prošlogodišnjeg mimohoda protiv nasilja nad ženama (arhiva/M. ANGELINI)

"Raste broj ubojstava unutar obitelji. Od 2001. do isteka prvih osam mjeseci ove godine, unutar obitelji ubijeno je 218 žena. Samo ove godine čak osam, što bi značilo jedna ubijena žena mjesečno. Također, raste i broj pokušaja ubojstava. To su alarmantni podaci koje nitko, posebno resorne službe više ne smiju zanemarivati", rekla je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu predstojećeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama glasnogovornica istarske Sigurne kuće Branka Žužić.

Žužić je dodala da je upravo prevencija ključna u sprječavanju nasilja nad ženama, ali i ostalih oblika nasilja. Ne radi se o privatnom ili političkom, već o društvenom problemu koji je u porastu, istaknula je također Žužić.

Veli da opće stanje u društvu, odnosno financijska kriza te velika nezaposlenost povećavaju nasilje, stoga je prevencija u tom smislu još važnija.

Naglasila je da je, osim "standardnih nasilja" poput fizičkog, seksualnog, psihičkog i verbalnog, u porastu ekonomsko te da se sve češće susreću s primjerima da muž ženu i djecu drži na kruhu i vodi (u većini takvih slučajeva žena ne radi) ili da žena bude zlostavljana jer nije uspjela s 10 kuna spremiti i osigurati ručak. Istaknula je još jednom da je od presudne važnosti potražiti pomoć, bilo Sigurne kuće ili nekog drugog.

Također, zamolila je istarskog župana Valtera Flega da ispuni jedno od svojih predizbornih obećanja te "natjera" istarske gradonačelnike i načelnike da sufinanciraju rad Sigurne kuće jer, veli ona, ima onih koji nisu uplatili ni kune, ili pak po sramotnih 50 ili 100 kuna. Veli da žene u njihova skloništa dolaze iz svih dijelova Istre, suprotno tvrdnjama pojedinih načelnika da u njihovim općinama nasilja nema.

U istarskim skloništima je dosad bilo smješteno 113 osoba (51 žena i 62 djece), 680 žena zatražilo je pomoć ili okrenulo broj telefona Sigurne kuće, obavljeno je gotovo četiri tisuće sastanaka sa žrtvama nasilja, a za 42 osobe bio je potreban hitan smještaj.

Flego je obećao podršku radu Sigurne kuće i istaknuo da o problemu nasilja svakako treba razgovarati, podizati razinu svijesti, i kod žrtava i kod građana. Dožupan Miodrag Čerina je pak skrenuo pozornost na sve češće nasilje u školama, pa čak i vrtićima.

U petak mimohod od Foruma do tržnice

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Sigurna kuća Istra, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova IŽ te udruge žena u petka, 20. rujna s početkom u 10 sati organiziraju mimohod čiji je cilj potaknuti na razmišljanje, djelovanje i osvješćivanje problema nasilja.

Povorka kreće s pulskog Foruma prema tržnici, gdje će se u zrak pustiti crni baloni, kao simboli ubijenih žena. Organizatori pozivaju sve da se priključe mimohodu i daju svoj doprinos borbi protiv nasilja. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter