Ne racunajte na nas za spletke i lopovluk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U tjednu u kojem joj je objavljen novi album "Evo je banja", grupa Goribor održat ce prvi samostalni koncert pred rijeckom publikom. U Tunelu ce nastupiti u sklopu DORF-a na kojem ce, takoder u subotu, ali u Palachu, biti prikazan film "Viljuška puna ljubavi" Aleksandre Milenkovic i Milice Jovcic iz Beograda. U filmu koji predstavlja mlade bendove svoje je mjesto našao i Goribor o cijem smo novom materijalu, kao i o drugim novostima vezanima uz bend razgovarali s njegovim frontmenom Aleksandrom Stojkovicem.

- Od objavljivanja prošlog albuma Goribora do sada prošlo je pet godina. Zašto je pauza izmedu dva materijala bila toliko duga?

- Album "Goribor" koji je u Hrvatskoj objavljen u izdanju Dancing Beara 2007. godine, bio je rekonstrukcija naša dva prethodna albuma, to u biti nije bio nov materijal. Vec tada smo poceli raditi stvari koje su sad izašle na novom albumu. Prije godinu i pol je sve bilo snimljeno, samo se cekalo da odradimo miks i mastering. Buduci da smo to radili kako smo radili i da smo materijal snimali u pulskom Rojcu, ideja je bila miks napraviti u Ljubljani, a mastering u Londonu jer je producent Edi Cukeric procijenio da bi nam to najviše odgovaralo. No, stjecajem okolnosti - zbog financija, organizacije, želje da sve legne kako treba, da ne bude prebrzo i bezveze - pauza izmedu dva albuma trajala je tako dugo.

- Otkud naziv "Evo je banja?"


- To je borska pošalica. Kad je covjek umoran ili bolestan, ide do banje i onda kad vidi banju, kaže: Evo je banja. Ali, naziv se odnosi i na ono što ostane u zraku kad se to izgovori. To je jedna šaljiva figura.

- Jedna od pjesama na albumu zove se "Ne racunajte na nas". Je li ona odgovor na Balaševicevu "Racunajte na nas?"

- Da, toliko godina nakon nastanka pjesme "Racunajte na nas", ova pjesma njima kojima je porucivala da racunaju na tu omladinu, na nas, porucuje da više ne racunaju na nas u njihovim spletkama i lopovlucima.

- Jeste ili mali goste na albumu?

- Imali smo dosta gostiju, clanove Chwegera, bend East Rodeo, Alena i Nenada Sinkauza. Bili koji je dugo svirao bas u Gustafima isto je gostovao na nekim pjesmama. Uglavnom je to bila pulska ekipa s kojom smo se vec ranije upoznali. Materijal smo snimali u Rojcu, tamo se oni lijepo šecu hodnikom, kad imaju neku ideju, udu u studio i nešto snime. To je sve bila spontana suradnja, svatko je unio neki svoj feeling i tako smo dobili na raznovrsnosti.

- U sklopu Studentskog centra u Zagrebu pripremate zanimljiv glazbeno-scenski projekt. O cemu je rijec?

- Radimo ga Alen i Neno iz East Rodea i ja. Oni su zaduženi za neka muzicka rješenja. Imamo jedan moj tekst i nešto poezije, to kombiniramo. Još ni sami ne znamo u kojem ce se smjeru to razvijati buduci da je sve u procesu nastanka. Uglavnom, pokušavamo dobiti neki kazališni moment, ali samo preko glazbe i teksta, bez glumaca. Muzika i tekst su primarni. Ne bi to trebao biti klasican koncert, nego nešto više pomaknuto u kazališnu stranu. (Razgovarala Ivana KOCIJAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter