Ne racunajte na nas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U studiju Partyzan u Rojcu se, dolaskom u Pulu frontmena, tekstopisca i pjevaca trip-hop/blues grupe Goribor Aleksandra Stojkovica St-a, dovršava snimanje njihovog novog, službeno drugog albuma. Pod provjerenom producentskom palicom Edija Cukerica, finalizira se snimanje, što ce potrajati tjedan dana.

Novi album, zasad pod radnim nazivom "Ne racunajte na nas" i pod etiketom Dancing Beara, trebao bi biti objavljen na proljece.

- Novi CD bit ce krcat, možda bude i dupli. Za razliku od prvog albuma, koji je bio svojevrsna kompilacija naših starih demo izdanja i s dosta matrica, ovaj ce biti baziran na posve novim pjesmama; bit ce to bendovski, sviracki album sa živim bubnjem, kaže pjevac Goribora.

Zanimljivo je da je u prošloj godini Goribor imao bogatu koncertnu sezonu, premda je prvijenac objavio još u proljece 2007. godine. Svirali su Švedskoj, Norveškoj, Beogradu, Novom Sadu, Mostaru, Plocama, Zagrebu.

- Izgleda da se tek sada taj naš prvi album proširio, iako medijski gotovo ne postojimo; nema nas na TV-u. Klasicni mediji ne prate ovu vrstu glazbe. Nama je internet odradio posao; mi smo internetski bend jer publika koja nas doživi na koncertima širi dalje informaciju putem interneta, kaže Stojkovic.



Na pitanje kako tumaci taj raskorak (publika da, mediji ne) odgovara: "Publika nije toliko nepismena, ali osim medija odgovornost je i na samim muzicarima koji bi trebali biti hrabriji, otvoreniji i spremniji na promjenu, na korak naprijed u autorskom glazbenom muzickom izrazu. Muzicari su na neki nacin podcijenili publiku, držeci se provjerenog recepta 'zlatnih 80-ih', a to je prošlost."

U tom smislu za Stojkovica pozitivan primjer predstavlja novi Rundekov album "Plavi avion".

- Jako je dobro da jedno provjereno ime napravi eksperimentalan, ali slušljiv album. To je dobro i za publiku koja time dobiva nove glazbene trendove, novi glazbeni prozor, a i za muzicare, stvaraoce koji time dobivaju poticaj da se oslobode uhodanih retro obrazaca, a kako bi svi zajedno ušli u 21. stoljece, veli Stojkovic.

Snimanjem i drugog albuma u Puli održana je cvrsta, gotovo presudna veza benda i grada, zasnovana još od nastupa 2006. na Art&Music Festivalu, koji je znacio prekretnicu za ovaj dotad i u Srbiji prilicno nepoznat bend izazvavši interes i publike i velikih diskografskih kuca, da bi ta veza u pulskom Partyzanu bila okrunjena snimanjem sjajnog debitantskog albuma 2007.

Njihovo glazbeno stvaralaštvo karakteriziraju snažni i izravni poetski tekstovi Aleksandra Stankovica St-a, za kojega je rock kriticar Aleksandar Dragaš svojedobno napisao da mu je jedan od najboljih, najartikuliranijih i najprofinjenijih pjesnika koje je cuo u rocku. Stojkovic je objavio i zbirku pjesama "Svet je moj, ali ima vremena".


Podijeli: Facebook Twiter