Ne propustite Lunasa party

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treci po redu astro party Lunasa u Novigradu pocinje veceras, 1. kolovoza, zalaskom sunca, negdje oko 20 sati, što ce biti uvertira u taj nesvakidašnji, zanimljiv program prožet mistikom, romantikom i astrološkom atmosferom.

Najljepši zalazak sunca na obali Jadrana, kako ga neki doživljavaju, bit ce ispracen u Parku Novigradske biskupije uz flautistice Natašu Dragun i Samantu Stell, koje ce nastupiti više puta tijekom programa. Ostatak veceri za glazbenu atmosferu brinut ce DJ Davor.

Za potrebe manifestacije Veliki trg i Park Novigradske biskupije bit ce u potpunom mraku, a jedino svijetlo davat ce stotine malih svjecica i baklje, postavljene uzduž staza kojima ce se posjetitelji kretati. Na dolasku ce ih docekati zvonik "odjeven" u neobicno ruho - posebnim projekcijama fotografija s motivima iz svemira bit ce oslikan od vrha do dna, sa sve cetiri strane.

Ondje ce biti i sangrije i vina zasladenog vocem. Na programu u 22 sata je predavanje poznatog astronoma Korada Korlevica o 2009. kao medunarodnoj godini astronomije.

U parku ce se teleskopima moci razgledati te veceri vidljiva nebeska tijela, uz pojašnjenja  mladih astronoma iz višnjanske zvjezdarnice, a paralelno ce se odvijati i projekcija fotografija nebeskih tijela uz povremena Korleviceva tumacenja.

Manifestacija je pokrenuta prije tri godine i održava se 1. kolovoza jer su neki drevni narodi, osobito Kelti, upravo na taj datum slavili pocetak ljeta. Otuda i naziv manifestacije, Lunasa (Lughnasadh), kako su Kelti taj dan nazivali u svojem kalendaru.   

Suorganizatori Lunase su gradska Turisticka zajednica i Zvjezdarnica Višnjan, uz podršku Grada Novigrada.


Podijeli: Facebook Twiter