Ne prodavati zemljište, pa ni ono ispod hotela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treba ohrabriti poduzetnike i podržati ih u poduhvatima, porucio je Ivan Bubic, dopredsjednik istarskog HDZ-a na konferenciji za novinare u Pazinu gdje se prvi put nakon stranackih izbora javnosti predstavila vecina clanova predsjedništva s temom o gospodarstvu.

Bubic veli da od oko 8.500 gospodarskih subjekata u Istri njih 500-ak ostvaruje cjelokupan izvoz i polovicu ukupne prodaje. Upravo njih treba kroz poticaje i subvencije jace podržati jer oni kao najpropulzivniji brzo donose rezultate. Istice da su preradivacka industrija i turizam odlicna lokomotiva da povuku trgovinu, promet, gradevinarstvo i male poduzetnike.

Nužno je osposobiti ljude posebno one tehnickih struka te mlade ekonomiste u izvoznim tvrtkama, veli Bubic. Zalaže se da se u osmom razredu osnovne škole uvedu predmeti poduzetništvo te marketing i prodaja.

I predsjednik Marino Roce naglašava kako je gospodarstvo kljucno u ovoj kriznoj situaciji. "Ne može izvršna vlast samo razmišljati o tome kako potrošiti proracun vec i o tome kako ga napuniti što nije moguce bez stvaranja novih radnih mjesta i stvaranja pretpostavki za novi gospodarski rast", porucio je Roce.

Spomenuo je i projekt Brijuni rivijera rekavši kako on nažalost nije realiziran, ali i da ga treba nastaviti i kvalitetno osmisliti, ali bez prodaje zemljišta. Istarski HDZ smatra da treba naci model kako valorizirati svako zemljište i ekonomski ga iskoristiti, ali protive se prodaji zemljišta pa i onog ispod hotela jer tako se, tvrdi Roce, indirektno prodaje i cijela okucnica.

Dopredsjednik Zrinko Kajfeš je govorio o neefikasnosti izvršne vlasti što po njemu potvrduju primjeri pulske bolnice, zaobilaznice i bazena. Podršku izgradnji campusa u Puli dao je tajnik HDZ-a Istre Janko Žužic, ali tvrdeci da se za campus moglo naci primjerenije mjesto. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter