Ne primaju pacijente iz rovinjske bolnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Citateljica iz Pule nam se požalila da se s uputnicom ortopeda rovinjske bolnice nije mogla upisati na fizikalnu terapiju u pulskoj Opcoj bolnici.

- Uvijek odlazim na pregled kod ortopeda dr. Lucijana Motike, ali buduci da stanujem u Puli, željela sam, kao i obicno, obaviti terapiju u pulskoj bolnici, pojašnjava. Još ju je više iznenadilo objašnjenje na šalteru fizikalne da ne primaju pacijente iz rovinjske bolnice, vec je mora pregledati fizijatar pulske bolnice da bi uopce mogla biti upisana na terapiju. Kako je to moguce? Rijec je o lijecniku i ustanovi koja ima ugovor sa zdravstvenim fondom, pita se citateljica M. V.. Odlucila je poslati HZZO-u pismenu pritužbu na takvu odluku.

Rukovoditeljica Djelatnosti za fizikalnu medicinu dr. Gordana Humar veli da je strucno vijece bolnice i ravnateljstvo prihvatilo njihov prijedlog da se na fizikalnoj ne primaju pacijenti koje upucuju privatni lijecnici, poliklinika Sunce i rovinjska ortopedska bolnica. Razlog je što pacijenti koje tri fizijatra ove djelatnosti upute na fizikalnu predugo cekaju terapiju, a rovinjska bolnica ima dobru fizikalnu terapiju. Zbog toga, kaže ona, nekada fizijatri iz Rovinja prepišu terapije koje ima rovinjska bolnica, a Pula nema.

- Radimo što bolje možemo u uvjetima koje imamo. Nažalost, ograniceni smo prostorom od 500 kvadrata, ne možemo postaviti više aparata nego ih stane. Priljev pacijenata je prevelik i naši pacijenti predugo cekaju, veli dr. Humar te napominje da i onako naprave više posla od ugovorenog s HZZO-om. Naglašava da hitnoce kao što su povrede primaju na fizikalnu terapiju u roku od desetak dana, a kronicni bolesnici moraju, nažalost, cekati.

Lijecnica veli da na fizikalnu terapiju može uputiti samo fizijatar, a ne ortoped, što je slucaj naše citateljice. Na šalteru neslužbeno doznajemo da se za masažu ili magnet sada upisuju tek za travanj, a na pregled kod lijecnika fizijatra stiže se za 15-ak dana, ako nije rijec o hitnoci.

Pitali smo HZZO smije li bolnica tako postupati, odbijati pacijente s uputnicom druge ustanove. "Zdravstvena ustanova nacelno ne može odbiti osiguranu osobu zato što je nalaz specijalista iz druge zdravstvene ustanove. Kod ambulantne fizikalne terapije je specificna situacija jer tim cine doktor, medicinska sestra i fizioterapeuti. No, to ipak ne znaci da osigurana osoba nužno mora provesti fizikalnu terapiju u ustanovi iz koje je specijalist za fizikalnu terapiju i propisao, vec ju može obaviti u onoj koja je u pravilu najbliža njezinom mjestu prebivališta, odnosno boravišta ili u kojoj je kraca lista cekanja," stoji u odgovoru HZZO-a. (Jasna ORLIC)


Podijeli: Facebook Twiter