Preskakanje dorucka povecava uzimanje hrane kasnije u danu. Takoder, dokazano je da doruckovanje utjece i na metabolicki i hormonski odgovor na kasnije obroke koji slijede taj dan.
Svjedoci smo pandemijskih razmjera debljine, a doruckovanje se preporuca kao strategija postizanja poželjne tjelesne mase.
Istraživanje provedeno na zdravim muškarcima o navikama doruckovanja dalo je zanimljive rezultate. Ispitanici koji su redovito doruckovali, u vrijeme su rucka konzumirali manje kalorija (za oko 17%), u usporedbi s osobama koje ne doruckuju.
Osobe koje preskacu dorucak izjavljuju i veci osjecaj gladi prijepodne, prije rucka, a nakon što uzmu obrok, imaju i vece vrijednosti glukoze i inzulina u krvi. Takoder je kod tih osoba prisutan i odredeni stupanj inzulinske rezistencije.
Zakljucak je da doruckovanje ima znacajan ucinak na apetit i kolicinu energije koju cemo unijeti hranom, kao i na metabolicki i hormonski odgovor tijela na hranu koja se konzumira tijekom dana.