Ne postoji alternativni plakat za Fine mrtve djevojke

Novi plakat za Fine mrtve djevojke - samo scena iz predstave
Novi plakat za Fine mrtve djevojke - samo scena iz predstave

Kazalište Gavella priopćilo je danas da je u srijedu, 16. siječnja iz upotrebe povuklo sporni plakat Studija Cuculić, za predstavu Mate Matišića "Fine mrtve djevojke" u režiji Dalibora Matanića, a da alternativni plakat u ovom trenutku - ne postoji.

"Plakat koji se pojavio na društvenim mrežama i u nekim medijima, a prikazuje dvije žene u burkama, nije djelo dizajnera kazališta Gavella Vanje Cuculića, niti ga je naručilo kazalište Gavella. Alternativni plakat, ponavljamo, trenutno ne postoji", stoji u priopćenju Ureda marketinga i prodaje Kazališta Gavella.

Danas je Mešihat islamske zajednice u Hrvatskoj priopćenjem reagirao na sporni plakat te istaknuo da je slika na njemu uvrijedila muslimane i u prvoj verziji plakata, iako je ona tradicionalno kršćanska, kao i u varijanti u kojoj je Merjem/djevica Marija prikazana u burkama. Mešihat u priopćenju ističe da Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije osuđuje vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja.

"Trend vrijeđanja vjerskih osjećaja pod raznoraznim krinkama sloboda sve više jača. Dozvoljeno je da svatko uživa slobodu i da se slobodno izražava, na koncu živimo u slobodnom društvu, ali ista sloboda ne podrazumijeva vrijeđanje. Pozivamo sve umjetnike da svojim kreativnim umjetničkim radom oplemene naše društvo vodeći računa da neće nikoga uvrijediti, jer oni sami najbolje znaju da vrijeđanje nije umjetnost, niti je to bilo čije pravo ni sloboda", piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik Mešihata, muftija dr. Aziz ef. Hasanović. (Hina/B. V.)


Podijeli: Facebook Twiter