Ne placaju racune, ali grijanje radi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osam stambenih ulaza, odnosno stotinjak obitelji, u Splitskoj ulici i Ulici Starih statuta u Puli za grijanje i toplu vodi koristi zajednicku kotlovnicu na derivat nafte, no njen je rad ovih dana došao u pitanje jer neke obitelji vec više godina ne placaju racune, upozorila je jedna od stanarki.

Kako doznajemo od Drage Glumca, direktora Castruma 97, koji za toplanu vodi racunovodstvo, desetak suvlasnika gotovo redovito ne placa racune za toplanu, koji za prosjecan stan iznose 600 - 700 kuna mjesecno, s tim da njih cetvero-petero ništa ne placa vec godinama! Desetak ih trenutno duguje više od 250 tisuca kuna, što je pet punih cisterni goriva, i to samo na racun glavnice, dakle bez kamata i sudskih troškova.

Svojim neplacanjem stvaraju probleme svim ostalim suvlasnicima jer za daljnji rad toplane naprosto nedostaje novca. Takoder, medu suvlasnicima se stvara jaz i nezadovoljstvo jer grijanje imaju svi, placali ga ili ne, što, smatra naša sugovornica, nikako nije pošteno.

Spor pravni proces


Glumac veli da je zadnjih godina odaslano stotinjak opomena, preko dvadeset ovrha, no one nakon žalbe završavaju na opcinskom, a zatim i na županijskom sudu. Cijeli je taj proces mukotrpan, dugotrajan i nadasve spor.

- Jedan suvlasnik-neplatiša ima pet ovrha, drugi šest predmeta na županijskom sudu, a do pravomocne presude mi kao upravitelji cekamo od pet do sedam godina, pa i više, pojašnjava direktor Castruma dodajuci da se neplatiše za to vrijeme bez grižnje savjesti griju na racun urednih platiša. Za dva stana postoje pravomocne sudske presude te se, zbog nemogucnosti naplate velikih dugova, ide na njihovu prodaju. No i to, veli Glumac, ide sporo, uz sve požurnice koje oni kao upravitelji konstantno šalju.

No, Glumac u ovoj prici upozorava i na jedan drugi problem - suvlasnici od 2009. godine nisu podizali cijenu grijanja, prije dvije godine je cijena nafte bila 3,65, a danas je 5,58 kuna. Dugo su se opirali vecem korigiranju cijena i u tom su periodu, samo na razlici u cijeni, vec izgubili oko 240 tisuca kuna. Sada kada im je "voda došla do grla", posebice s dugovima neplatiša, nedostatak u blagajni bit ce jako teško nadoknaditi i suvlasnicima se sprema povecanje cijena od barem 20 posto.

Besparica ili bezobrazluk


Na pitanje tko su to neplatiše koje svima stvaraju probleme, jesu li to obitelji koje nemaju novca, majstor u toplani Radomir Veljanovic odgovara:

- Siroti se boje racuna, opomena, suda, nisu to neplatiše. Svoje racune nažalost ne placaju oni koji imaju, rekao nam je uz rijeci da o konkretnim imenima ne želi javno govoriti, no oni ce se sigurno prepoznati.

- Stanari ne mogu shvatiti da je to naša toplana, da mi sami radimo proracun, da se grijati možemo onoliko koliko goriva kupimo, veli Safet Šahovic koji je, igrom slucaja, stanar Splitske i predstavnik Savjeta za toplanu uz rijeci da je nekada za nju bila odgovorna JNA, zatim MORH, no da su joj stanari sami najgori vlasnici jer ocito ne znaju dovoljno dobro upravljati onime što su dobili.

- Svi znamo tko su oni koji ne placaju i da novca imaju. Imaju dobre aute, stanove u drugim dijelovima grada, odlaze na putovanja i prave se fini. No, ocito je da im sud ne može doci na kraj i to oni znaju, posebice stoga što mnogi zakonski ne rade nigdje i nemaju ništa, mada svi znaju da to nije tako, zakljucuju naši sugovornici.

Za kraj su, da bi ukazali na ozbiljnost situacije, pred nama izmjerili razinu goriva. Dostatna je, kako su nam rekli, za tri dana grijanja. Pa ipak, kako vele, još se uvijek ne boje da ce ostati bez grijanja usred zime jer im Castrum uvijek "uskoci" kako bi se manjak popunio. No, i oni, kako vele, znaju da to nece moci ici unedogled.

Na pitanje Glumcu kako "prerezati gordijski cvor" i postoji li mogucnost da suvlasnici jednostavno odluce ugasiti toplanu i prijeci na drugi sustav grijanja ovaj upravitelj veli da suvlasnici sami moraju odluciti što uciniti - održavati ili iskljuciti toplanu. (Borka PETROVIC, snimio Saša MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter