Ne perite sirovu piletinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rezultati najnovijih istraživanja Britanske agencije za ispravnost hrane pokazuju da se pranjem sirove piletine prije termicke obrade širi opasna bakterija campylobacter, koja uzrokuje trovanje.

Britanska agencija za ispravnost hrane tvrdi da ispiranje sirove piletine predstavlja potencijalni rizik od širenja bakterija po radnoj površini, u radijusu od cak 90 cm, prenosi The Daily Telegraph.

Naime, prema istraživanju, 65% sirove piletine sadrži bakteriju campylobacter, a ona je najcešci uzrocnik trovanja hranom.

Campylobacter je rod bakterija koji obuhvaca pokretne, zakrivljene, mikroaerofilne, gram-negativne bacile, koji mogu uzrokovati septicki tromboflebitis, bakterijemiju, endokarditis, osteomijelitis, infekciju zglobova i proljev.

Kuhanjem se bakterija uništava, no ako se pranjem sirove peradi proširi po radnoj površini, može kontaminirati drugu hranu koja nije predvidena za kuhanje, nego se konzumira sirova. FSA razmatra nacine kojima bi se reducirala kontaminacija peradi duž proizvodne linije.

Jedan od njih je dezinfekcija mesa antimikrobnim sredstvom, tocnije razrijedenom mlijecnom kiselinom, metodom koja se primjenjuje na Novom Zelandu, ali još nije odobrena u EU-u.

U Engleskoj se svake godine bakterijom campylobacter zarazi se preko 300 tisuca ljudi, od kojih 80 umire od posljedica trovanja.


Podijeli: Facebook Twiter