Ne ostavljajte svoje podatke na netu, zlostavljaci vrebaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Muškarac, srednjih godina, do telefonskog je broja tinejdžerice došao zahvaljujuci glazbenoj emisiji na kojoj mladi ostavljaju svoje brojeve, ali i preko društvenih mreža, danas to, u svakom slucaju, nije nikakav problem. Poceo joj je slati poruke i mailove, predstavljajuci se kao vršnjak, 15-godišnji mladic, zgodan, pametan i pažljiv.

Ubrzo su razmjenjivali i po tristo poruka dnevno, pri cemu je muškarac mladoj djevojci slao kodove za bonove da bi ona obnavljala svoj racun na mobitelu. Kad je bio siguran da se ona u izmišljenog mladica zaljubila, zatražio je od nje prvu razgolicenu fotografiju, a onda sve eksplicitnije, do, na kraju, pornografskog uratka.

Kad je djevojka htjela odustati, poceo ju je ucjenjivati, prijeteci joj da ce njene fotografije objaviti na internetu, no ona je na kraju ipak donijela najrazboritiju odluku - prijavila je slucaj i muškarac je uhicen. U nekim slucajevima, medutim, na ovaj je nacin zlostavljac i fizicki došao do svoje žrtve, tocnije, žrtava, koje je seksualno zlostavljao i posredovao u tome da ih zlostavljaju druge osobe.

To je samo dio, sve vece i prisutnije, price o zlostavljanju putem interneta i mobitela. Kako napominju u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba, koja je organizirala skup na ovu temu, posljednjih desetak godina dolazi im sve više djece i mladih koji su traumatizirani ovakvim iskustvima.

- Cak se i mi u policiji cesto iznenadimo na koje sve nacine zlostavljaci preko interneta i SMS-ova dolaze do djece i kako njima manipuliraju, naglašava Renata Odeljan, voditeljica Odsjeka maloljetnicke delinkvencije u MUP-u, apelirajuci na djecu da ne ostavljaju svoje podatke na internetu od kojih zlostavljaci onda pomno slažu puzzle.

Roditelje iz MUP-a pozivaju da obrate pažnju na ono što djeca rade na racunalu, koje bi, ako je ikako moguce, trebalo biti jedno u kucanstvu, zajednicko, i ne u djecjoj sobi.

MUP ce do pocetka iduce školske godine pripremiti i poceti kampanju zaštite djece od zlostavljanja preko interneta. I sam MUP nabavlja dodatnu opremu potrebnu za pracenje i detektiranje zlostavljaca, dok ce biti pokrenuta i web stranica za prijavu nasilja. Vec sada djeca i roditelji savjete o ovome mogu pronaci na www.mup.hr.


Podijeli: Facebook Twiter