New York: U 92. godini umrla glumica Ruby Dee

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kazališna i filmska glumica, aktivistica za ljudska prava Ruby Dee umrla je u 92. godini života u svom domu u New Rochelleu u državi New York, izvijestili su članovi njezine obitelji i prijatelji.

Dee je najpoznatija po ulozi ostvarenoj u filmu "Grožđice na suncu" gdje je glumila sa Sidneyjem Poitierom. Godine 2008. nominirana je za Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Američki ganster", a nakon šest nominacija Emmy nagradu je osvojila 1991. za ulogu u filmu "Decoration Day".

Dee je 56 godina bila u braku s glumcem Ossiejem Davisom koji joj je često bio i filmski partner. Par je 2001. nagrađen SAG nagradom za životno djelo.

Ossie i Ruby su 1963. bili među uglednim američkim crncima u Maršu solidarnosti u Washingtonu gdje je Martin Luther King održao svoj čuveni govor.

Predsjednik Barack Obama sjeća se glumičine uloge u filmu Spikeja Leeja "Učini pravu stvar" koju je, kako je kazao, gledao na prvome spoju sa suprugom Michelle.

- Svojim iznimnim glumačkim ostvarenjima Ruby je utrla put generacijama crnih glumica i glumaca te je bila nadahnuće brojnim afroameričkim ženama u našoj domovini, piše u Obaminu priopćenju.

Redatelj Spike Lee na svojem Twitter računu napisao je da je shrvan viješću o Rubynoj smrti, a glumica Angela Lansbury rekla je da je to "nenadoknadiv gubitak". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter