New York: Sve više restorana s Michelinovim zvjezdica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sa 66 restorana sa zvjezdicama u vodiču Michelin za 2013. godnu, nasuprot 61 u 2012. godini, New York se i ove godine potvrđuje kao jedan od gradova u kojima se jede najbolje na svijetu, s neusporedivom raznolikosti.

Sedam ih je, kao i prošle godine, dobilo "tri zvjezdice", priznanje koje se daje restoranima u kojima "iznimna kuhinja zaslužuje posebno putovanje", prema terminologiji slavnog crvenog vodiča.

Još ih je sedam kojima su dodijeljene dvije zvjezdice za "izvrsnu kuhinju koja zaslužuje posjet".

Pedeset dva restorana dobila su jednu zvjezdicu, od kojih devet prvi put.

"Kulinarska scena u New Yorku ostaje iznimno dinamična", objašnjava međunarodni direktor vodiča Michelin Michael Ellis ističući "ritam otvaranja i zatvaranja neviđen igdje drugdje" te "raspoloživost sredstava za investiranje u restorane", puno veću nego u Europi.

Među novim tendencijama je sve češće korištenje lokalnih proizvoda malih proizvođača i pojava nordijske kuhinje, "stila Mathiasa Dahlgrena u Stockholmu ili čuvene Nome u Kopenhagenu, s algama i lišajevima", kaže on ističući nastavak japanskog utjecaja i tendenciju "opuštenog ambijenta čak i u restoranima sa zvjezdicama". (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter