New York Ska-Jazz Orchestra otvara večeras Seasplash


Trinaesto izdanje Seasplasha, festivala koji okuplja štovatelje bass glazbe i soundsystem kulture, ponajviše reggaea i duba, počinje večeras na štinjanskoj tvrđavi Punta, a do nedjelje će na tri festivalske pozornice te partnerskoj pozornici Goulash Disko Festivala koji će se ove godine održati u sklopu Seasplasha , nastupiti više od 50 eminentnih regionalnih i međunarodnih imena reggae, dub, ska, electro, jazz, funk, rap i srodnih glazbenih pravaca.

Kao udarna izvođačka imena, večeras će na glavnoj pozornici u 22.30 sati nastupiti New York Ska-Jazz Ensemble, a u 2 sata poznati britanski roots i dub producent Jah Free. New York Ska-Jazz Ensemble utemeljitelji su ska-jazz žanra. Priznata su studijska grupa i koncertna atrakcija, a od nastanka 1994. izdali su 12 albuma i redovno nastupali diljem Europe, Kanade, SAD-a, Kariba i Južne Amerike. Kritika hvali njihovu energičnost, kreativne originale, kinetičke ska interpretacije jazz standarda te moćan miks dancehalla, reggaea, rocksteadyja i jazza. Nakon njih večeras, odmah iza ponoći, nastupaju Chami Cool & La Fama Jam.

Predvodi ih Chami, dugogodisnji busker iz Barcelone i blizak prijatelj Manu Chaoa, s kojim redovno igra nogomet i svira u kafićima, a tek u zadnje vrijeme krenuo je svirati van Katalonije. Poznatija mu je pjesma "La Fama Street". S Manuom nastupa kao gost kada god se ukaže prilika, a u Puli će nastupiti s basistom Pepom (polu Francuz i polu Argentinac hrvatskog porijekla) te gitaristom Markom i bubnjarem Nikolom, Beograđanima koji su godinama živjeli u Londonu i Barceloni. Sutrašnju će večer (petak) obilježiti jamajčanski Inner Circle (22.30 sati) i mančesterski bend Nucleus Rooots.

Inner Circle pionirski je reggae bend koji je prve veće projekte ostvario još sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. S dva osvojena Grammyja i unikatnim zvukom koji stapa specifičan jamajkanski ritam s energičnom izvedbom, bend je uspio nadići tradicionalne reggae okvire i privući globalno zanimanje slušateljstva diljem svijeta. Daleko najpoznatiji hit im je "Sweat (A La La La La Long)", a neće zaobići ni "Bad Boys" i "Mary Mary".

Nucleus Roots, pak, sviraju, snimaju i izdaje roots glazbu već 18 godina, a grupu je na pepelu legendarnog punky-reggae benda Community Charge osnovao svestrani glazbenik Paul Lush. U subotu su headlineri francuski duo iPHAZE (nastupaju u 2 sata ujutro). Iz dubstepa i drum'n'bassa razvili su masivan novi zvuk, a njihov se set-up sastoji iz bubnjeva, audio strojeva, ali i sinkroniziranog političkog video sadržaja. Iduća četiri festivalska dana, zaključno s nedjeljom, program će trajati od podneva pa sve do ranih jutarnjih sati, a uz glazbeni program i besplatan kamping za posjetitelje festivala, tu je i niz radionica, bazar, chill out zona, sport. (Zoran ANGELESKI )

Četvrtak, 16. srpnja

21:00 Zeytin - Goulash Disko program

22:30 New York Ska-Jazz Ensemble

00:15 Chami Cool & La Fama Jam

02:00 Jah Free P

Petak, 17. srpnja

21:00 Siti hlapci

22:30 Inner Circle

00:15 Superhiks

02:00 Nucleus Roots

Subota, 18. srpnja

21:00 Kiša metaka

22:30 St!llness

00:15 Hornsman Coyote & Soulcraft

02:00 Iphaze

Nedjelja, 19. srpnja

21:00 Sassja

22:30 Elemental

00:15 The Natural Dub Cluster

02:00 Abop


Podijeli: Facebook Twiter